Διαλέγουμε το Σωστό Αντηλιακό


Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό;
Πριν λίγα χρόνια, όλοι αποδεχόμασταν ότι το φωτεινό αστέρι της ημέρας, με το φως του και τη ζέστη του, ήταν μόνον πηγή ζωής, για τη γη μας. Όμως, οι άνθρωποι «φροντίσαμε» να καταστρέψουμε τη «φυσική ασπίδα» και να μετατρέψουμε αυτό το αγαθό και σε εχθρό. Τα τελευταία χρόνια, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου θεωρείται επικίνδυνη, για την υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, για τον καρκίνο του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB προκαλεί τα γνωστά μας εγκαύματα. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος «συντελεστής ηλιακής προστασίας (SPF)» προστατεύει, μόνον από τα εγκαύματα, από τον ήλιο (ακτινοβολία UVB).

Στην ετικέτα των αντηλιακών, υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor). Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτίνων, αλλά κανένα δε μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμα και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν ελάχιστη έκθεση, στις ακτινοβολίες UVA και UVB. Ας διαλέξουμε τον κατάλληλο δείκτη προστασίας, για την επιδερμίδα μας, με τη βοήθεια των παρακάτω δεδομένων:
Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο μικρότερος δείκτης, ο οποίος προσφέρει κάποια προστασία. Αντηλιακά, με μικρότερους δείκτες δεν πρέπει να προτιμώνται.
Δείκτες 6-10 προσφέρουν χαμηλή προστασία
Δείκτες 15-25 προσφέρουν μέτρια προστασία.
Δείκτες 30-50 προσφέρουν υψηλή προστασία.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δε μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία, από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι οι υψηλοί δείκτες προστασίας, μας παρέχουν ασφάλεια. Όμως, ένα αντηλιακό, με δείκτη 15, απορροφά το 93% της UVB ακτινοβολίας και ένα άλλο, με δείκτη 30, απορροφά το 97% της UVB ακτινοβολίας. Τελικά, δείκτες, πάνω από 50, δεν αυξάνουν, ιδιαίτερα, την προστασία μας, από την ηλιακή ακτινοβολία. Ισχυρισμοί, για πλήρη προστασία ενηλίκων, μωρών και μικρών παιδιών, δε λένε την αλήθεια. Αντίθετα, όλα τα αντηλιακά πρέπει να φέρουν προειδοποιητική σήμανση ότι δεν παρέχουν 100% προστασία.

Η ορθή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική, με την επιλογή του ίδιου του προϊόντος. Παραδείγματος χάρη, προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία, που επισημαίνεται, με το «συντελεστή ηλιακής προστασίας», απαιτείται ποσότητα 2mg/cm². Η ποσότητα, για να καλυφθεί όλο το σώμα, μπορεί να ανέρχεται στο ένα τρίτο μιας μικρής φιάλης αντηλιακού. Ισχυρισμοί ότι δε χρειάζεται επανάληψη της επάλειψης δεν είναι αληθινοί.

Η σήμανση των αντηλιακών πρέπει να περιλαμβάνει προειδοποιήσεις, όπως:
Μη μένετε στον ήλιο, πολλή ώρα, ακόμα και αν φοράτε αντηλιακό. Η υπερβολική έκθεση, στον ήλιο, αποτελεί απειλή, για την υγεία.
Κρατάτε τα μωρά και τα μικρά παιδιά, μακριά από τον ήλιο.
Η χρήση μειωμένης ποσότητας αντηλιακού μειώνει την προστασία.
Η σήμανση πρέπει να περιλαμβάνει την τυποποιημένη σφραγίδα UVA, δηλώνοντας ένα ελάχιστο όριο προστασίας, από την ακτινοβολία UVA, το οποίο αυξάνεται, παράλληλα με την αύξηση του δείκτη ηλιακής προστασίας και βασίζεται, σε τυποποιημένη μέθοδο δοκιμής.

Οι καταναλωτές πρέπει, οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα αντηλιακά προϊόντα αποτελούν ένα μόνον από τα μέτρα, για την προστασία, από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Έτσι, πρέπει να:
Προτιμήσουμε αδιάβροχα αντηλιακά, ειδικά, αν παραμένουμε αρκετή ώρα, μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα.
Χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Επαναλαμβάνουμε τη χρήση αντηλιακού, μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα του σώματος με πετσέτα, μετά από παιχνίδι ή άσκηση, ακόμα και αν είμαστε κάτω από την ομπρέλα.
Αυξήσουμε την ποσότητα, τη συχνότητα και το δείκτη προστασίας, για τα παιδιά μας. Τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.
Φορέσουμε αντηλιακό, 30 λεπτά, πριν «βγούμε» στον ήλιο.
Να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πρέπει να είμαστε, ιδιαίτερα, προσεκτικοί, εάν:
Έχουμε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ξανθά, κόκκινα ή καστανόξανθα μαλλιά, γαλάζια ή γκρίζα μάτια, φακίδες ή καψίματα, πριν το μαύρισμα.
Είμαστε πολλή ώρα σε ανοιχτούς χώρους.
Υποβληθήκαμε, πρόσφατα, σε θεραπεία, για καρκίνο του δέρματος.
Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, για καρκίνο του δέρματος, ιδιαίτερα μελάνωμα.
Εργαζόμαστε και κινούμαστε, σε κλειστούς χώρους, καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας (οι πολλές συνεχόμενες ώρες ηλιοθεραπείας το Σαββατοκύριακο θα μας βλάψουν).
Ζούμε ή κάνουμε διακοπές, σε μεγάλα ύψη, όπως βουνά (η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνεται κατά 4 έως 5%, για κάθε 300 μέτρα, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας).
Κάνουμε διακοπές, κοντά στον Ισημερινό.
Πάσχουμε, από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, όπως «ερυθηματώδης λύκος».
Κάνουμε κάποια θεραπευτική αγωγή, που περιλαμβάνει έστω ένα από τα παρακάτω φάρμακα:
Παρασκευάσματα, για την ακμή
Αντιβιοτικά, που περιέχουν τετρακυλίνη
Αντισταμινικά
Αντισυλληπτικά, που περιέχουν οιστρογόνο
Μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Ηρεμιστικά ή παρασκευάσματα για την ναυτία
Φάρμακα, που περιέχουν σουλφαμιδίνη
Αγχολυτικά
Διουρητικά
Φάρμακα για τον διαβήτη
Όταν, κάνουμε κάποια θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, πριν ξεκινήσουμε για διακοπές, γιατί κάποια φάρμακα γίνονται επικίνδυνα, σε συνδυασμό, με την έκθεση στο ήλιο.

Τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, στο παιδί ή στον έφηβο, αυξάνουν το ποσοστό της εμφάνισης μελανώματος, που είναι μια πολύ συνηθισμένη και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Για να προστατευτούμε, από την ηλιακή ακτινοβολία πρέπει:
Να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση, στον ήλιο.
Να χρησιμοποιούμε, πάντα, αντηλιακές κρέμες και γυαλιά ηλίου.
Να είμαστε εφοδιασμένοι, με καπέλο και μπλουζάκι, στην παραλία.
Να πίνουμε πολλά υγρά.
Να μην αυξάνουμε, απότομα, το χρόνο έκθεσης, στον ήλιο, αλλά σταδιακά.
Να αποφεύγουμε την έκθεση, στον ήλιο, μεταξύ 11.00 και 16.00.
Να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό, που ταιριάζει, στο δέρμα μας.
Να γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό δεν είναι σχεδιασμένο, για να αυξήσει το χρόνο έκθεσης στον ήλιο, αλλά για να προστατεύει.
Να προστατεύουμε, κυρίως, τα μωρά και τα μικρά παιδιά από την έκθεση στον ήλιο.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αρχίσει μια συζήτηση ότι η έκθεση, στον ήλιο, καθημερινά, για 10-15 λεπτά, βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D. Αυτή η συζήτηση έλαβε διαστάσεις και παρερμηνεύτηκε ότι δεν απαιτείται χρήση αντηλιακού, εάν εκτιθέμεθα, στον ήλιο, για αυτό το χρονικό διάστημα, καθημερινά. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζήτησε τη γνώμη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος επιβεβαίωσε τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για χρήση αντηλιακού, πριν από κάθε έκθεση, στον ήλιο. Ταυτόχρονα, ο Ε.Ο.Φ. μας ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με κείμενο της Αρμόδιας Γαλλικής Αρχής, για τα Φάρμακα και τα Καλλυντικά, η έκθεση του προσώπου, των μπράτσων, των χεριών και της πλάτης, στην ηλιακή ακτινοβολία, για 10-15 λεπτά, χωρίς αντηλιακό, δύο φορές την εβδομάδα, είναι αρκετή, για τη σύνθεση ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης D. Αμέσως μετά, πρέπει να βάλουμε αντηλιακό, με δείκτη προστασίας, τουλάχιστον, 15, για να προστατέψουμε το δέρμα μας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και να βάζουμε την υγεία μας, σε κίνδυνο. Ειδικά, στην Ελλάδα, με την ηλιοφάνεια, που έχουμε, τα 20-30 λεπτά την εβδομάδα, τα καλύπτουμε, όταν κάνουμε βόλτα, ακόμα και μέσα στην πόλη.

Η φθορά της επιδερμίδας, από την έκθεση, στον ήλιο, γίνεται, σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Ας είμαστε λοιπόν, προσεκτικοί.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,

Επικίνδυνο το σολάριουμ!!!


Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος. Όμως, η επιστημονική επιτροπή, για τα καταναλωτικά προϊόντα, της Ε.Ε. επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για τα πλήρη αποτελέσματά της, στην υγεία μας. Θα χρειαστούν πολλά, ακόμη, χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Όμως, η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, από τα κράτη – μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται, από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Επίσης, ζήτησε, από τη βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2011, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό, για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και συμβουλές και προειδοποιήσεις, για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δεν πιστεύει, σε κώδικες δεοντολογίας, ούτε, σε διετείς προθεσμίες, όταν κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους καταναλωτές:
Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται, από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.
Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.
Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:
από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.
από ανθρώπους, με κρεατοελιές.
από ανθρώπους, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
από ανθρώπους, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.
Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματός μας.
Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά, στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα.

Παγωτά: Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους


Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει λίπος, πρωτεΐνες, ζάχαρη. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν ανάλογες γεύσεις. Όλα, όμως, τα παγωτά περιέχουν πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές.

Το παγωτό είναι επιδόρπιο, όχι γεύμα. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως φρέσκο γάλα, φρούτα ή λαχανικά.

Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης τροφίμων, ο οποίος, όμως, προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής και λειτουργίας των μηχανημάτων διατήρησής τους.

Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα:
Τυποποιημένα Παγωτά
Πωλούνται από supermarket, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κλπ. Φυλάσσονται, σε ειδικούς καταψύκτες. Αυτοί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία, κάτω από -18οC.
Δεν πρέπει να αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν:
Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα, ή παρατηρούμε κάποια προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.
Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό, που φαίνεται, στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρίας. Συνήθως, στους καταψύκτες επάνω, υπάρχει η σχετική αφίσα.
Αυτά, που είναι συσκευασμένα, σε κύπελλα, παρουσιάζουν υπερχύλιση, στο καπάκι.
Είναι μαλακά, υδαρή, η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται, σε μικρά κομματάκια, ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό, κάποια στιγμή, αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.
Έχουν γεύση πικρή, ξινή, ή αλμυρή.
Η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη.
Άλλες πληροφορίες:
Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχή λοιπόν, στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά.
Σύμφωνα με το νόμο, η αναγραφή των ημερομηνιών παραγωγής και κατανάλωσης είναι υποχρεωτική, μόνο για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τις ατομικές συσκευασίες. Βέβαια, κάποιες βιομηχανίες αναγράφουν αυτές τις ημερομηνίες, ακόμα και στις ατομικές συσκευασίες. Πάντα ελέγχουμε τη συσκευασία και σε περίπτωση, που αναγράφεται η ημερομηνία λήξης, διαλέγουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
Αν μεταφέρουμε τα παγωτά, που αγοράσαμε, στο σπίτι τα βάζουμε, αμέσως, στον καταψύκτη. Η μεταφορά, σε μεγάλες αποστάσεις, πρέπει να γίνεται, σε ισοθερμικές συσκευασίες.
Παγωτά χύμα
Πωλούνται, από ζαχαροπλαστεία – εργαστήρια παρασκευής παγωτών. Αν αγοράζουμε παγωτό χύμα, πρέπει να γνωρίζουμε, καλά, το εργαστήριο, που το παρασκευάζει. Οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πρέπει να τηρούνται, αυστηρά. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα, που έρχονται, σε επαφή με παγωτό, πρέπει να είναι, σχολαστικά, καθαρά.

Το παγωτό χύμα φυλάσσεται, σε ειδικές βιτρίνες. Αυτές πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή να μην υπάρχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος, στα τοιχώματά τους. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι κάτω από τους -10οC. Η διαφορά των 8οC στη θερμοκρασία, ανάμεσα σε αυτή των καταψυκτών, για τα τυποποιημένα παγωτά και σε αυτή των ειδικών βιτρινών, οφείλεται στο γεγονός ότι το χύμα παγωτό, στους -14οC, είναι ιδιαίτερα σκληρό και δεν μπορεί να σερβιριστεί. Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες, σε απόσταση ενός μέτρου, από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να αποφεύγονται σκόνη και καυσαέρια. Επίσης, δεν πρέπει να τις »χτυπάει» ο ήλιος.

Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού χύμα πρέπει να βρίσκεται, μέσα σε διαφανές δοχείο, με νερό συνεχούς ροής. Αν το νερό δεν είναι συνεχούς ροής, τότε πρέπει να αλλάζεται, κάθε μία ώρα, για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες, στην υγεία των Καταναλωτών. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το νερό αλλάζεται κάθε ώρα, απαιτούμε να πλυθεί το ειδικό κουτάλι, παρουσία μας, για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα γάλακτος.

Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος, στα τοιχώματά τους, λίγο πάνω από την επιφάνεια του παγωτού. Αυτό δείχνει ότι το παγωτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.

Προσοχή!!!
Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.
Προσοχή στην παχυσαρκία, γιατί ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες, στον οργανισμό μας.
Τα παγωτά «light», που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν, στον οργανισμό μας, μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.
Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες, που μας δίνει, όταν «καίγονται», στον οργανισμό μας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο από ότι πριν την κατανάλωση του παγωτού.

Πληροφορίες από ΚΕ.Π.ΚΑ.

Γιατί να ψηφίσω για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι έχει κάνει η ΕΕ για τους καταναλωτές.


Τι έχει κάνει η ΕΕ για τους καταναλωτές

Το 2019 οι πολίτες της ΕΕ θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η ψήφος έχει σημασία. Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για πολλούς τομείς που μας απασχολούν, ως καταναλωτές, από την σήμανση στα τρόφιμα έως τα δικαιώματα των ταξιδιωτών και την ασφάλεια των παιχνιδιών. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τους καταναλωτές υιοθετούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – το οποίο εκλέγεται άμεσα – και το Συμβούλιο – το οποίο αποτελείται από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ. Μόλις εγκριθούν, είναι ευθύνη των κρατών μελών να εφαρμόσουν και να επιβάλουν τους νόμους της ΕΕ. Και υπάρχουν άφθονα παραδείγματα για το πώς μας ευνοούν οι νόμοι της ΕΕ. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια μικρή επισκόπηση.

Περισσότερη ασφάλεια
Τα καταναλωτικά προϊόντα έχουν γίνει ασφαλέστερα. Εκτός από την ειδική νομοθεσία για τα προϊόντα, όπως για τα παιχνίδια και τα καλλυντικά, η ΕΕ έχει υιοθετήσει ένα γενικό δίχτυ ασφαλείας για τα προϊόντα και έχει ορίσει κανόνες ευθύνης. Εάν εντοπιστούν μη ασφαλή προϊόντα, τα κράτη μέλη τα αποστέλλουν στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, μια βάση δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών αρχών σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά.
Τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των ρύπων στα τρόφιμα. Αυτές οι μολυσματικές ουσίες βλάπτουν την υγεία μας. Πιο πρόσφατα, η ΕΕ έλαβε μέτρα για τη μείωση της παρουσίας του καρκινογόνου ακρυλαμιδίου σε τσιπς, κράκερς και μπισκότα.
Τουλάχιστον 25.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά βακτήρια. Μέρος του προβλήματος της αντοχής στα αντιβιοτικά είναι η κακή χρήση και η κατάχρηση αντιβιοτικών στα ζώα αγροκτήματος. Ωστόσο, χάρη στους νέους κανόνες της ΕΕ, θα απαγορευθεί η συνήθης προληπτική χρήση αντιβιοτικών σε υγιή ζώα, ενώ θα περιοριστεί η κτηνιατρική χρήση ορισμένων αντιβιοτικών που είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία του ανθρώπου.
Στην αγορά της ΕΕ υπάρχουν πάνω από 100.000 χημικά. Με βάση την αρχή «απαγόρευσης μη καταχωρημένων ουσιών», η ΕΕ απαιτεί από τους κατασκευαστές χημικών ουσιών να καταχωρούν και να αξιολογούν την ασφάλεια αυτών των χημικών ουσιών. Οι ανησυχητικές χημικές ουσίες χρειάζονται έγκριση. Έχουμε επίσης αποκτήσει το «δικαίωμα να γνωρίζουμε» και να ζητάμε πληροφορίες σχετικά με τα χημικά που προκαλούν ανησυχία στα προϊόντα.

Περισσότερα δικαιώματα
Όταν τα παντελόνια που παραγγείλαμε στο διαδίκτυο δεν έχουν το σωστό μέγεθος ή όταν το ποδήλατο που αγοράσαμε σπάσει μετά από 8 μήνες, οι νόμοι της ΕΕ μας επιτρέπουν να ακυρώσουμε την αγορά μας ή να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Οι κανόνες απαγορεύουν επίσης τους άδικους συμβατικούς όρους και επιχειρηματικές πρακτικές.
Η ΕΕ έχει τους πιο ολοκληρωμένους νόμους στον κόσμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων μας. Μας δίνουν την εξουσία να ελέγξουμε τι συμβαίνει με τα προσωπικά μας δεδομένα και να υποχρεώσουμε τις εταιρείες και τους δημόσιους φορείς να είναι διαφανείς και να λογοδοτούν για τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν.
Σε μια εποχή κατά την οποία ένας τραπεζικός λογαριασμός είναι απαραίτητος για να πληρωθούμε, να λάβουμε τις κοινωνικές μας παροχές και να πληρώσουμε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα σε έναν βασικό τραπεζικό λογαριασμό.
Ως επιβάτες αεροπορικών εταιρειών, έχουμε δικαίωμα επιστροφής χρημάτων και αποζημίωσης εάν η πτήση μας ακυρωθεί εντός 2 εβδομάδων πριν από την αναχώρηση. Σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης, έχουμε επίσης δικαίωμα επιστροφής χρημάτων ή (σε ορισμένες περιπτώσεις) αποζημίωσης.
Τα τρόφιμα και τα ποτά που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να φέρουν λεπτομερή διατροφική δήλωση στην ετικέτα, επιτρέποντας στον καθένα από εμάς να ελέγχει πόση ζάχαρη, αλάτι ή θερμίδες περιέχει μια ράβδος δημητριακών, μία κέτσαπ ντομάτας ή ένα αθλητικό ποτό.
Οι κανόνες για την ουδετερότητα των δικτύων διασφαλίζουν ότι μπορούμε ελεύθερα να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε στο διαδίκτυο και εμποδίζουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να δημιουργούν γρήγορες και αργές λωρίδες ανάλογα με το πόσο είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε.
Καλύτερες προσφορές
Ταξιδεύοντας μέσα στην ΕΕ, μπορούμε να πραγματοποιούμε τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνουμε μηνύματα κειμένου και να σερφάρουμε στο διαδίκτυο χωρίς δαπανηρές χρεώσεις περιαγωγής. Στο παρελθόν, τα αστρονομικά ποσά των λογαριασμών τηλεφώνου θα μπορούσαν να χαλάσουν εύκολα τις διακοπές μας.
Όταν κάνουμε μια ηλεκτρονική πληρωμή σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης – ή κάνουμε ανάληψη χρημάτων σε ξένη συσκευή μετρητών που χρησιμοποιεί ευρώ – η τράπεζά σας δεν μπορεί να σας χρεώσει περισσότερο από ό,τι το ίδιο είδος πληρωμής ή ανάληψης θα μας κόστιζε στην χώρα κατοικίας μας.
Για περισσότερο από 2 δεκαετίες, η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για το άνοιγμα των αγορών τηλεπικοινωνιών, τα οποία τις καθιστούσαν πιο ανταγωνιστικές και καινοτόμες. Ως αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνιστικού τοπίου ως καταναλωτές μπορούμε να απολαύσουμε νέες υπηρεσίες, χαμηλότερες τιμές και σύνδεση στο διαδίκτυο.
Περισσότερη βιωσιμότητα
Χάρη στους επερχόμενους κανόνες της ΕΕ, θα έχουμε το δικαίωμα να παράγουμε, να καταναλώνουμε, να αποθηκεύουμε και να πωλούμε την δική μας ενέργεια. Η ΕΕ θα μειώσει επίσης το περιττό διοικητικό φόρτο για τους καταναλωτές που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στα σπίτια τους.
Σήμερα, περίπου τα τρία τέταρτα όλων των εθνικών νομοθεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν την προέλευσή τους στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στις απτές ωφέλειες για εμάς ως καταναλωτές είναι για παράδειγμα: το καθαρότερο πόσιμο νερό και τα καθαρότερα ύδατα κολύμβησης, ο καθαρότερος αέρας λόγω της μείωσης των εκπομπών από τη βιομηχανία και τις μεταφορές, χαμηλότερες ποσότητες χημικών προϊόντων στα προϊόντα, λιγότερα απόβλητα και περισσότερη ανακύκλωση, κτήρια και προϊόντα με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.
Χάρη στους κανόνες οικολογικού σχεδιασμού της ΕΕ, πολλές συσκευές – πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, ψυγεία – έχουν γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικές, εξοικονομώντας έτσι κατά μέσο όρο 332 ευρώ κάθε χρόνο.
Λόγω των αυστηρών οριακών τιμών για τις εκπομπές αυτοκινήτων CO2, τα αυτοκίνητα καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα και πληρώνουμε λιγότερα στο βενζινάδικο.
Ένα οικολογικό σήμα σε επίπεδο ΕΕ διασφαλίζει ότι μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών, που έχουν άριστη σχέση με το περιβάλλον.
Έχουμε καλύτερη πρόσβαση σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης, κι αυτό είναι καλό και για τους λογαριασμούς ενέργειας και για το περιβάλλον. Χάρη στην συνεχιζόμενη αναθεώρηση ενός νόμου της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, θα υπάρχουν περισσότερα μέτρα ενεργειακής απόδοσης για τους ευάλωτους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια.

Πληροφορίες ΚΕΠΚΑ

Απόφαση του Αρείου Πάγου στις 12 Μαΐου για την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές 26 Μαΐου 2019


1. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

2. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

3. ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

4. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα «ΠΑ.ΣΟ.Κ.», Κίνημα Δημοκρατών
Σοσιαλιστών «ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.», Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης «Ε.Δ.Ε.Μ.»,
Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-Κινήσεις Πολιτών)

5. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

6. ΠΟΤΑΜΙ

7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

8. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

9. ΠΟΛΙΤΕΣ του ΗΛΙΑ ΨΙΝΑΚΗ

10. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

11. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

12. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ-ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ

13. ΛΕΥΚΟ-ΛΑΪΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ PESG-PEOPLE’S EUROPEAN SOCIAL
GROUPS

14. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΌ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

15. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

16. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

17. ΕΝΥΠΕΚΚ-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ

18. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

19. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

20. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Δ.Ε.)

21. ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ

22. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

23. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΜΗ

24. ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΟΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (Α.Κ.Κ.ΕΛ.)

25. ΚΟΜΜΑ ΝΕΩΝ

26. ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ

27. ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

28. ΑΡΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Για Την Ευρώπη των Εθνών ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

29. ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.-Μέτωπο
της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της
ριζοσπαστικής Οικολογίας.

30. ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ

31. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

32. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

33. «Λ.Ε.Υ.Κ.Ο»-«ΑΓΡΟΤΙΚΟΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ» «ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

34. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
(ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.)

35. ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»ΛΑ.Ε.»-ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ)

36. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

37. ΚΟΛΛΑΤΟΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

38. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

39. ΜέΡΑ 25

40. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Προστατεύουμε τα μάτια μας!!! Αξίζουν πολλά!!!


Μια βόλτα, στην πόλη, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι η αγορά έχει κατακλυστεί, από γυαλιά μαϊμού. Διάφοροι πλανόδιοι κάνουν κατάληψη, στα πεζοδρόμια, απλώνοντας την «πραμάτεια» τους, η οποία είναι αγνώστου και αμφιβόλου προελεύσεως και ασφάλειας. Μπορεί τα γυαλιά, που μας πουλούν, να είναι πανομοιότυπα, με γυαλιά γνωστών μεγάλων οίκων. Μπορεί να μας τα πουλούν ακόμα και στο ένα δέκατο της τιμής των γνήσιων γυαλιών. Όμως… Προσοχή!!!

Η παρατεταμένη έκθεση, στον ήλιο, χωρίς προφύλαξη, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, στην υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες, στα μάτια, αν δεν τα προφυλάξουμε, με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε, απαραίτητα, τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα, όταν εκτιθέμεθα, στον ήλιο, από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ.

Τι πρέπει να προσέξουμε, πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου:
Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μη δημιουργούν παραμορφώσεις. Το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητα τους.
Φροντίζουμε τα γυαλιά, που επιλέγουμε, για τα μικρά παιδιά, να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, από το σπάσιμο του φακού.
Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες, στο δέρμα.
Συμβουλευόμαστε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις, για την ασφάλεια των γυαλιών, που πρόκειται να αγοράσουμε.
Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών, από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης, που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας. Δεν παρασυρόμαστε, από τις αντιγραφές μοντέλων Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας, αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί, για την ποιότητα κατασκευής τους.

ΚΕΠΚΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Πασχαλινό Τραπέζι


Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το Πασχαλινό Τραπέζι
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες, που αφορούν τα κύρια είδη διατροφής του Πασχαλινού τραπεζιού, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές, όταν προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά, τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.

Πραγματοποιούμε τις αγορές των τροφίμων μας, μόνο από ελεγχόμενους χώρους, όπως καταστήματα λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ, Κεντρικές Αγορές, Λαϊκές Αγορές κ.ά. καθώς έτσι διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί. Η επιχείρηση που διαθέτει τρόφιμα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων, την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού, των εργαλείων, καθώς και την κατάλληλη επισήμανσή τους.

Κρέατα
Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα εντόσθια των αμνοεριφίων, που είναι πολύ ευαίσθητα σε θερμοκρασίες εκτός ψυγείου.
Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα, από παραγωγούς.
Πρέπει να αγοράζουμε κρέατα, που είναι τοποθετημένα, σε ψυγεία ή ψυγεία «βιτρίνες» και όχι αυτά, που είναι εκτός ψυγείου εκτεθειμένα σε σκόνη, ρύπανση, έντομα και μικρόβια.
Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος, που αγοράζουμε, είναι η ύπαρξη σφραγίδων, σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες, και στα δύο ημιμόρια.(Ημιμόριο είναι το τεμαχισμένο τμήμα του σφάγιου, που διαχωρίστηκε στη μέση, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης).
Τα εντόπια και τα προερχόμενα, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμνοερίφια έχουν σφραγίδα, με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε άλλη σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, π.χ. «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα από τρίτες χώρες – εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα, με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται επίσης στο εσωτερικό άλλης σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.
Αν αγοράσουμε «εντεράκια», για το παραδοσιακό μας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού, της όψης, της οσμής που γνωρίζουμε και να μην είναι εκτεθειμένα, στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Φροντίζουμε να τα καθαρίσουμε πολύ καλά.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων, για την παρασκευή Πασχαλιάτικων εδεσμάτων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία ενδέχεται να πωλούνται, μετά από απόψυξη ως νωπά, παραπλανώντας τον καταναλωτή.
Αν αγοράσουμε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να προσέξουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Δεν πρέπει να αγοράζουμε αποψυγμένα εντόσθια που εκτίθενται για πώληση, εκτός ψυγείου. Η απόψυξη τους γίνεται στο ψυγείο ή κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης.(όχι ζεστό)
Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν, είναι καθαρισμένα.
Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησής τους και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλει ή διαπιστώνει παρατυπίες να τις καταγγέλλει στο ΚΕ.Π.ΚΑ. ή στις Αρμόδιες Αρχές.
Οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν, ευδιάκριτα και υποχρεωτικά, τις εξής ενδείξεις:
Το είδος του ζώου π.χ. ερίφιο, αμνός, κ.τ.λ.
Το τεμάχιο του κρέατος π.χ. μπούτι, σπάλα κ.α.,
Την προέλευσή του π.χ. εντόπιο, FYROM κ.α.,
Αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο,
Την τιμή πώλησης, ανά κιλό.
Λαχανικά
Τα λαχανικά, που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Σοκολάτες
Οι καταναλωτές πρέπει να δώσουμε προσοχή, στην αγορά των σοκολατένιων αυγών. Να προσέχουμε την ετικέτα, για να διαπιστώνουμε, αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης. Προσοχή, στα σοκολατένια αυγά, που περιέχουν παιχνίδια για παιδιά. Αυτά τα παιχνίδια μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, που ορίζει η Ε.Ε., για τα παιχνίδια.

Αυγά
Τα αυγά είναι μία τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά δεν είναι σπάνια η επιμόλυνση τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Τα μέτρα υγιεινής, που πρέπει να τηρούνται, πάντα, είναι:
Συντήρηση των αυγών μετά από την αγορά τους, στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή, με άλλα τρόφιμα.
Καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.
Μετά από το χειρισμό – επαφή τους, πρέπει να καθαρίζονται με επιμέλεια τα χέρια μας και οι επιφάνειες ή τα σκεύη, με τα οποία ήρθαν σε επαφή (δηλ. με ζεστό νερό και σαπούνι).
Για να εξακριβώσουμε τη φρεσκότητα του αυγού, βυθίζουμε το αυγό, σε νερό και, εφόσον στέκεται, οριζόντια, στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο, πάνω από 30 μέρες. Η μέθοδος αυτή ισχύει, μόνο για τα αυγά, που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22oC. Άλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που, όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Έτσι, ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται, εύκολα, από το κέλυφός του, το οποίο σπάει, εύκολα, σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει, στο αυγό, κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση, με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται, εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.

Ένα αυγό για να είναι κατάλληλο, προς βρώση:
Δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση επώασης.
Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε.
Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο.
Εξωτερικά, στο κέλυφος, δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα, π.χ. φτερά, υπολείμματα από κουτσουλιές ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος,καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμολύνσεων.
Τα αυγά, που αγοράζει ο καταναλωτής, είναι κατηγορίας Α και ταξινομούνται, ως εξής:
XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.)
L = μεγάλο (από 63-73γρ.)
M = μεσαίο (από 53-63γρ.)
S = μικρό (κάτω από 53γρ.)
Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν, πάνω στο κέλυφος, με καθαρά γράμματα, τον διακριτικό αριθμό, του παραγωγού. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, (πέραν εκείνων, που υπάρχουν στο κέλυφος) δηλαδή:
Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου
Την κατηγορία ποιότητας και βάρους
Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε:
Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων των αυγών, δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητας, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας, από τη διατροφή της κ.ά..
Αυγά, με ακάθαρτο κέλυφος (από αίμα ή περιττώματα κ.λ.π.) απαγορεύεται να πωλούνται.
Οι οδηγίες, που δίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ., στους καταναλωτές, αφορούν, κυρίως τους τρόπους προστασίας της υγείας του καταναλωτή, από τυχόν επιμολύνσεις, που μπορεί να μεταδοθούν από αυγά καθώς και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του.
Βαμμένα Αυγά
Οι ενδείξεις, που περιλαμβάνονται, υποχρεωτικά, στην επισήμανση των βρασμένων – βαμμένων αυγών είναι:
Η ονομασία πώλησης π.χ. Βρασμένα – Βαμμένα αυγά
Η καθαρή ποσότητα
Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας
Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης
Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπεύθυνου της επιχείρησης
Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης
Οδηγίες χρήσης
Η ένδειξη, που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας, είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση, όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια διάθεσης του.
Για το βάψιμο των αυγών ή για τη σφράγισή τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον χρωστικές, που επιτρέπονται, από τη νομοθεσία.

Οι ενδείξεις, που αφορούν την ταξινόμηση των αυγών, ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη «φρέσκο», δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα – βαμμένα αυγά.

Γαλακτοκομικά
Όταν προμηθευόμαστε γαλακτοκομικά προϊόντα, προσέχουμε:
Αγοράζουμε τυριά επίσης μόνο από καταστήματα, που λειτουργούν σε ελεγχόμενα σημεία π.χ. αγορές, συνοικιακά καταστήματα κ.τ.λ. Δεν αγοράζουμε «φρέσκα τυριά», από παραγωγούς.
Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν στην επισήμανση τους το σήμα υγειονομικού ελέγχου (οβάλ σφραγίδα), με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, πάνω στη συσκευασία, πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.
Αλλαντικά
Πρέπει να προσέξουμε:
Το περίβλημά τους πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί, από μούχλα.
Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
Να διατηρούνται, στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά αέρος, τα οποία μπορούν να συντηρηθούν, σε δροσερό μέρος σε θερμοκρασία, μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.
Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι οι μέρες των γιορτών και τα ειδικά εδέσματα, που καταναλώνονται και, μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα, για την υγεία μας. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο, σε λίπος και, επομένως, πλούσιο, σε χοληστερίνη. Κάθε 100γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας, το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας, σε χοληστερίνη.

Παραθέτουμε σχετικό πίνακα, με τις θερμίδες και τα ποσά χοληστερίνης, που καταναλώνουμε στο Πασχαλινό μας τραπέζι.
ΤΡΟΦΗ
ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ(mgr) ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Αρνί 300 330 1230
Κοκορέτσι 150 160 236
Αυγά (2) 150 675 220
Τυρί 100 72 304
Τσουρέκι 70 78 286
Σαλατικό 300 — 75
Ψωμί 50 — 109
Σοκολατένιο αυγό 100 10 529
Σύνολο 1325 2990

Μετά από αυτές τις πληροφορίες, αντιλαμβανόμαστε, γιατί πρέπει να καταναλώνουμε τα τόσο νόστιμα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα, με μέτρο!

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.