Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΜΑΣ

Ανδρέας Πολλάκης

Ένα από τα ποιο όμορφα και γραφικά  έθιμα της πατρίδας  μας την Καθαρή Δευτέρα είναι το πέταγμα του αετού. Οι ουρανοί μας γεμίζουν με πολύχρωμους αετούς  οι άνθρωποι ξανασμίγουν τρώνε παρέα, χαίρονται ένα είδος πανηγυριού και οι υπαίθριοι χώροι γεμίζουν με γέλια προσπαθώντας να στείλουν τον αετό τους όσο ποιο ψηλά γίνεται .

Καμιά φορά όμως δεν προσέχουμε που θα πετάξουμε τον αετό μας και την επόμενη μέρα βλέπουμε πολλούς αετούς κρεμασμένους σε καλώδια της ΔΕΗ.

Για  την ασφάλεια μας πρέπει να πετάμε τους αετούς μας μακριά από καλώδια, ταράτσες σπιτιών και γκρεμούς για να αποφύγουμε πιθανότητες τραυματισμών που μπορεί να προκληθούν από το πέταγμα του χαρταετού και το κυνήγι όταν σπάει ο σπάγκος για να τον συμμαζέψουμε.

Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα, σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουμε να τον ξεμπλέξομε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω στα παιδιά ότι το ίδιο το σκοινί του χαρταετού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εάν δεν φοράνε χοντρά γάντια ο  χειρισμός του είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσάρεστα ατυχήματα, όπως κόψιμο στα χέρια ή το λαιμό και εγκαύματα από την τριβή.

Για την κατασκευή του χαρταετού Θα χρειαστούμε:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

Για ένα αετό

3 πηχάκια  χωρίς ζάρια για να είναι στερεά στην αντίσταση του αέρα ή  3 καλάμια γερά και στεγνά κομμένα σε 80 πόντους μήκος.

Χαρτί  για να φτιάξουμε τον αετό. Λαδόκολλες χρωματιστές μία κόκκινη, 1 μπλε, 1 κίτρινη και μία πράσινη.

2 κουβάρια κερωμένο σπάγκο λεπτό για την κατασκευή του αετού και την ουρά.

Για το πέταγμα του αετού μερικά κουβάρια σπάγκο νάιλον ανάλογα με πόσο ψηλά θα πετάξουμε τον αετό! Είναι τυποποιημένα και το αφήνω στην κρίση σου. Ρωτάς πόσα μέτρα έχει το κουβάρι!

Αρκετές παλιές εφημερίδες για να φτιάξουμε μία πλούσια ουρά ! Όσο μεγαλύτερος είναι ο αετός τόσο μεγαλύτερη και πυκνή πρέπει να είναι η ουρά.Κόλλα θα φτιάξουμε με αλεύρι , νερό, ένα λεμόνι,  παλιό κατσαρόλι, γκαζάκι για να ζεστάνουμε την κόλλα που μοιάζει με μία παχιά κρέμα,  πινέλο. Επίσης χρειαζόμαστε ένα πάγκο εργασίας ένα μεγάλο ψαλίδι κόφτη και χοντρά γάντια γι αυτούς που θα τον πετάξουν!

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.