«Πλάκα ένας αναπτυσσόμενος οικισμός ανάμεσα σε ερείπια μεταλλευτικών εγκαταστάσεων του περασμένου αιώνα»

100_0131

Λίγα λόγια για την Ενότητα 6

Ο οικισμός της Πλάκας στην Λαυρεωτική, βρίσκεται σε αρκετό υψόμετρο, τα σπίτια φαίνονται σκαρφαλωμένα επάνω σε καταπράσινες πλαγιές. Από ψηλά έχει θέα το Λαύριο και το λιμάνι του, την Μακρόνησο, την Κέα και ακόμη στο βάθος τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου. Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το κάποτε μεταλλευτικό Λαύριο, η Πλάκα είναι στενά συνδεδεμένη με τις εξορύξεις μετάλλων του περασμένου αιώνα. Η απόσταση από την Κερατέα είναι επτά χιλιόμετρα μέσα από μικρούς οικισμούς, ελαιώνες, αμπελώνες και πευκόφυτες πλαγιές. Σήμερα συνδέεται και με τον καινούργιο δρόμο, την Αττική Οδό όπως ονομάζεται που συνδέει την Αθήνα με το Λαύριο.
Η συγγραφέας περιγράφει με υπερηφάνεια όλα όσα την εντυπωσιάζουν και ειδικότερα το φυσικό περιβάλλον, την απεραντοσύνη της θέας του Εθνικού Δρυμού, των κορυφογραμμών, τη βιοποικιλότητα, τα ζώα και τα πουλιά που ζουν στον οικισμό, την καθημερινότητα των ανθρώπων ανάμεσα από βιομηχανικά πέτρινα ερείπια και ανοίγματα στο έδαφος που οδηγούν σε δαιδαλώδεις υπόγειες μεταλλευτικές στοές βαθιά μέσα στα σπλάχνα της γης.
Μοναδικά και αληθινά στολίδια της ενότητας αυτής οι φωτογραφίες του φυσικού περιβάλλοντος, των μεταλλείων, της θέας του εθνικού δρυμού, της απεραντοσύνης της θάλασσας και οι στίχοι των ποιημάτων, που έρχονται σε αντίθεση με τα φουγάρα της Δ.Ε.Η., τις καμένες εκτάσεις, και την περιβαλλοντική επιβάρυνση…

Περιεχόμενα Ενότητας 6
«Πλάκα ένας αναπτυσσόμενος οικισμός ανάμεσα σε ερείπια μεταλλευτικών εγκαταστάσεων του περασμένου αιώνα»
• Ο μεταλλευτικός οικισμός, τα σπίτια των μεταλλωρύχων, η ομορφιά του τοπίου
• Επιτέλους το δικό μας χωριό την Πλάκα Λαυρεωτικής. Γνωρίστε το!
• Δεκαετίες μακριά από το βουητό της πόλης
• Ποίημα για την Πλάκα από την συγγραφέα
• Τα ζώα και τα πουλιά γύρω μας
• Ποίημα του Γεώργιου Δροσίνη «Ανθισμένη Αμυγδαλιά» (εμπνευσμένο στον κήπο με τις αμυγδαλιές στην Πλάκα)
• Η Βιοποικιλότητα στην περιοχή μας
• Οι Ναοί της Πλάκας
• Το περιβάλλον στην Πλάκα
• Πολύτιμες πέτρες που βρέθηκαν στις στοές της Πλάκας
• Ρεπορτάζ και γνώμες για την εγκατάλειψη των μεταλλευτικών μνημείων
• Οι στοές μας ακόμη καπνίζουν θειάφι
• Τα φουγάρα της ΔΕΗ και ρεπορτάζ για την μόλυνση της ατμόσφαιρας
• Χιλιάδες αυθαίρετα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό

100_0137
ΕΝΟΤΗΤΑ 6
Πλάκα ένας αναπτυσσόμενος οικισμός ανάμεσα σε ερείπια μεταλλευτικών εγκαταστάσεων του περασμένου αιώνα.

Τα σπίτια της Πλάκας είναι σκαρφαλωμένα σε καταπράσινες πλαγιές που ανάμεσα τους υπάρχουν βιομηχανικά συγκροτήματα εξορύξεων και στοές μεταλλείων του περασμένου αιώνα.

Ο μεταλλευτικός οικισμός, τα σπίτια των μεταλλωρύχων, η ομορφιά του τοπίου
Αφήνουμε πίσω μας την Κερατέα και προχωρούμε μέσα από την Παλαιά Λεωφόρο Λαυρίου διασχίζοντας ένα ελικοειδές μικρότερο δρόμο δύο κατευθύνσεων για να φθάσουμε στην Πλάκα. Ο δρόμος αυτός λέγεται Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου και παλαιότερα ήταν ο μοναδικός κεντρικός δρόμος που οδηγούσε στο Λαύριο και πάρα πέρα στο Σούνιο και άλλους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής.
Εάν κάποιος ακολουθήσει τον δρόμο μετά το Λαύριο, είναι σαν να κάνει ένα μεγάλο κύκλο και θα φτάσει πάλι στην Αθήνα παραλιακά (Σούνιο, Βάρκιζα, Γλυφάδα κ. λ. π). Η κατασκευή της καινούργιας Αττικής Οδού παρακάμπτει τους περισσότερους οικισμούς, τις βουνοπλαγιές και τις απότομες στροφές. Παλιά και καινούργια λεωφόρος έχουν τον ίδιο προορισμό το Λαύριο και το λιμάνι του.
Στον δρόμο μας βλέπουμε μικρούς οικισμούς δεξιά και αριστερά μας, σπίτια σκαρφαλωμένα επάνω σε μικρούς καταπράσινους λόφους με λουλουδιασμένες αυλές….
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα επικοινωνήστε στο
email: booktherapy0@gmail.com

100_0183

https://valimixael.wordpress.com Booktherapy Γίνετε μέλος στην ιστοσελίδα για να διαβάζετε δωρεάν όλες τις αναρτήσεις μου

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.