Καφές: Ωφέλιμες δράσεις στην υγεία και ιδιότητες

Ο καφές δεν είναι μόνο ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα, αλλά οι σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν όλο και περισσότερο, ότι όταν καταναλώνεται σωστά, οι ωφέλιμες επιδράσεις του στην υγεία μας είναι εξαιρετικές. Το γνωρίζατε για παράδειγμα ότι, μεταξύ άλλων, βελτιώνει τη μνήμη, αυξάνει την απόδοση σωματικά και πνευματικά, βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία, συμβάλλει στην πρόληψη κατά των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, του διαβήτη, και διαφόρων μορφών καρκίνου;

Το Medlook και η LaikoCosmos Trading Ltd σάς προσφέρουν την ειδική έκδοση «Καφές: Ωφέλιμες δράσεις στην υγεία και ιδιότητες».Πιστεύουμε, ότι η ορθή ενημέρωση για τον καφέ, με βάση τις πρόσφατες τεκμηριωμένες έρευνες, θα μας εξοπλίζει με τις απαραίτητες γνώσεις, για απολαμβάνουμε ακόμη καλύτερα την απόλαυση αυτή, που δίνει χρώμα και υγεία στη ζωή μας.

Ο καφές είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκοσμίως. Είναι μια μεγάλη απόλαυση για εκατομμύρια ανθρώπων και αυτό ισχύει εδώ και τουλάχιστον χίλια χρόνια. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, 80% έως 90% του πληθυσμού πίνει καφέ καθημερινά. Υπολογίζεται ότι καταναλώνονται πέραν των δύο δισεκατομμυρίων φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα.

Ο καφές εκτός από την καφεΐνη που περιέχει είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, χλωρογενικό οξύ, μελανοϊδίνες, μαγνήσιο, φυτοοιστρογόνα και άλλες ενώσεις. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το DNA των κυττάρων μας από αλλοιώσεις που δυνατόν να οδηγούν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι εκφυλιστικές νόσοι του εγκεφάλου και οι καρδιοπάθειες. Το χλωρογενικό οξύ έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι δράσεις της καφεΐνης είναι πολλές και η προσεκτική χρήση της μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε ασθενείς. Οι επιδράσεις του καφέ στην υγεία ενδιαφέρουν έντονα τόσο τους καταναλωτές όσο και τους γιατρούς και ερευνητές. Η διερεύνηση των επιδράσεων του καφέ στον άνθρωπο επιβάλλεται δεδομένου της εξαιρετικά μεγάλης κατανάλωσης του. Οι αρχικές έρευνες πριν μερικές δεκαετίες δημιούργησαν πολλές απορίες και αποτέλεσαν το έναυσμα εντατικότερων και ορθότερων σύγχρονων μελετών με στόχο την ανάδειξη των πραγματικών επιδράσεων του καφέ και την απομάκρυνση μύθων.

Σταδιακά συσσωρεύτηκαν σήμερα τα δεδομένα που στηρίζουν, ότι ο καφές όταν καταναλώνεται με μέτρο όχι μόνο δεν έχει αρνητικές επιδράσεις αλλά αντίθετα προσφέρει σημαντικά ωφελήματα για τον εγκέφαλο, τη μνήμη, την πνευματική διαύγεια και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ οφείλονται στις ισχυρές φυτοχημικές ουσίες που περιέχει σε αφθονία.

Η καφεΐνη είναι ήπιο διεγερτικό. Σε πολλούς ανθρώπους αυξάνει την εγρήγορση, τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την πνευματική και τη σωματική απόδοση. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η καφεΐνη προκαλεί εθισμό. Μερικά ευαίσθητα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα εάν σταματήσουν απότομα να καταναλώνουν καφέ.

Είναι γνωστό εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια ότι η κατανάλωση καφέ βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία σε ασθματικούς ασθενείς. Ένα φλιτζάνι καφέ βοηθά στην ανακούφιση από συμπτώματα του κρυολογήματος και αυξάνει την δράση κατά του πόνου που προσφέρει το αναλγητικό φάρμακο ιβουπροφαίνη όταν αυτό λαμβάνεται μαζί με τον καφέ.

Ο καφές πριν από τη σωματική άσκηση αυξάνει την αντοχή και ζωτικότητα.

Υπάρχουν αποδείξεις που στηρίζουν ότι ο καφές προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον και πιθανόν προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. ’λλα στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές βοηθά εναντίον κίρρωσης και καρκίνου ήπατος, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου παχέος εντέρου, καρκίνου μαστού και καρκίνου πνεύμονα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ο καφές σχετίζεται με πρόκληση καρδιοπαθειών, καρδιακών αρρυθμιών, υπέρτασης ή καρκίνου. Στην εγκυμοσύνη η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ (πρόσληψη καφεΐνης έως 300mg) ημερησίως δεν σχετίζεται με κίνδυνο για τη γυναίκα ή το παιδί.

Στο γενικό πληθυσμό και για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ (πρόσληψη καφεΐνης έως 400mg) ημερησίως είναι απόλυτα ασφαλής, δεν δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία αλλά δυνατόν να προσφέρει σημαντικά ωφελήματα.

Η ειδική έκδοση
«Καφές: Ωφέλιμες δράσεις στην υγεία και ιδιότητες»
είναι μια κοινωνική προσφορά της LaikoCosmos Trading Ltd σε συνεργασία με το
Medlook

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.