Νέο σύστημα ταξινόμησης και επισήμανσης των επικίνδυνων χημικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Το εικονόγραμμα κινδύνου είναι μια εικόνα πάνω σε ετικέτα. Η εικόνα φέρει ένα σύμβολο προειδοποίησης και συγκεκριμένα χρώματα τα οποία αποσκοπούν στο να ενημερώνουν για τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει μια ουσία ή ένα μείγμα στην υγεία του ανθρώπου ή στο περιβάλλον. Ο κανονισμός CLP εισήγαγε ένα νέο σύστημα ταξινόμησης και επισήμανσης των επικίνδυνων χημικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, στα εικονογράμματα επήλθαν αλλαγές προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το Παγκοσμίως Εναρμονισμένο Σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

 

Τα νέα εικονογράμματα έχουν σχήμα κόκκινου ρόμβου σε λευκό φόντο και αντικαθιστούν τα παλαιά τετράγωνα σύμβολα πορτοκαλί χρώματος που χρησιμοποιούνταν βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας. Από την 1 Δεκεμβρίου 2010, ορισμένες ουσίες και μείγματα έχουν ήδη επισημανθεί σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, αλλά τα παλαιά εικονογράμματα μπορούν να διατίθενται στην αγορά έως την 1η Ιουνίου 2017. Μέχρι τότε, στα κατά τόπους σούπερ-μάρκετ ή παντοπωλεία, ενδέχεται να υπάρχουν απορρυπαντικά, έλαια για λυχνίες ή άλλα προϊόντα επισημασμένα είτε με το πορτοκαλί είτε με το λευκό εικονόγραμμα.

 

Ενημερωθείτε για τα νέα εικονογράμματα και τι σημαίνουν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων – ECHA κάνοντας κλικ εδώ -> https://echa.europa.eu/chemicals-in-our-life/clp-pictograms. Το νέο σύστημα ταξινόμησης και επισήμανσης των επικίνδυνων χημικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαθέσιμο και σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ ->https://echa.europa.eu/documents/10162/22379905/clp_short_guide_el.pdf .

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕΠΚΑ

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.