Κρεμμύδια εναντίον καρκίνου

 Τα κρεμμύδια έχουν αντικαρκινική δράση

Τα κρεμμύδια έχουν τη δυνατότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οι ποικιλίες κρεμμυδιών με έντονη καυτερή γεύση, περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες με αποτέλεσμα η αντικαρκινική τους δράση να είναι μεγαλύτερη.

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδείς ουσίες. Οι φλαβονοειδείς ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών ενώσεων οι οποίες προστατεύουν το DNA των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.

Ο φυσιολογικός μεταβολισμός όπως επίσης και διάφορες άλλες καταστάσεις, προκαλούν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών οξυγόνου οι οποίες προκαλούν βλάβες στο DNA. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι αιτία διαφόρων καρκίνων.

Article Advertisement 1

Είναι γνωστό ότι πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες. Όμως το είδος και η ποσότητα που περιέχουν όπως και η αντικαρκινική τους δράση, είναι διαφέρουν σημαντικά.Πρόσφατα ερευνητές από το πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν διάφορες ποικιλίες κρεμμυδιών. Μέτρησαν τις συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδείς και φαινολικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών.

Εκτός από τις μετρήσεις των αντιοξειδωτικών αυτών ουσιών, εξέτασαν σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων, την αντικαρκινική δράση της κάθε ποικιλίας κρεμμυδιών. Συγκεκριμένα εξέτασαν την καταστολή που κατάφερναν να πετύχουν σε καλλιέργειες κυττάρων από καρκίνο του ήπατος και καρκίνο παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κρεμμύδια με την πιο έντονη καυτερή γεύση και άρωμα, είχαν την ισχυρότερη αντικαρκινική δράση.

Οι ποικιλίες Western Yellow, New York Bold και τα φρέσκα κρεμμυδάκια είχαν τη μεγαλύτερη δράση στο να καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Η ποικιλία κρεμμυδιών Vidalia όπως και άλλες που έχουν ήπια γεύση, περιείχαν τη χαμηλότερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πετύχαιναν λιγότερη καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις σχετικά με τις επιδράσεις των κρεμμυδιών στην υγεία μας. Το γεγονός ότι τα κρεμμύδια έχουν αντικαρκινική δράση ήταν γνωστό. Όμως η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει τις διαφορές όσον αφορά την ισχύ της αντικαρκινικής δράσης μεταξύ διαφόρων ποικιλιών κρεμμυδιών.

Φυσικά οι ερευνητές δεν εξέτασαν πόση ποσότητα κρεμμυδιών πρέπει να τρώμε καθημερινά για να έχουμε τις ωφέλιμες αντικαρκινικές τους δράσεις. Παρά το γεγονός αυτό, οι φίλοι των κρεμμυδιών πιθανόν να ευεργετούνται περισσότερο τρώγοντας κρεμμύδια που έχουν πιο καυτερή γεύση και άρωμα.

 

Medlook έγκυρη πληροφόρηση για την υγεία

 

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.