Ασφάλεια μηχανισμών σιδηροδρόμων για κουρτίνες

Από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου, ο Ο.Ο.Σ.Α. πραγματοποίησε μία παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια μηχανισμών σιδηροδρόμων, για κουρτίνες. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των καταναλωτών, για τους συνεχείς, σοβαρούς και κρυφούς κινδύνους, που σχετίζονται με τους μηχανισμούς σιδηροδρόμων, για κουρτίνες. Η εκστρατεία στοχεύει, επίσης, να ληφθούν προληπτικά μέτρα, σε όλους τους χώρους διαμονής, είτε μόνιμης, είτε περιστασιακής, όπου ζουν, ή επισκέπτονται μικρά παιδιά.

Οι μη ασφαλείς για παιδιά μηχανισμοί σιδηροδρόμων, για κουρτίνες και, ιδιαίτερα για όσα παιδιά είναι κάτω των 3 ετών, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Οι συνέπειες, από μπλέξιμο σε κορδόνι μη ασφαλούς μηχανισμού, μπορεί να είναι:

•    Στραγγαλισμός από παρεμπόδιση της αναπνοής,

•    Νευρολογική βλάβη από έλλειψη οξυγόνου,

•    Αναισθησία εντός 15 δευτερολέπτων,

•    Θάνατος σε 2 ή 3 λεπτά.

Μηνύματα προστασίας για γονείς και άτομα που παρέχουν φροντίδα:

•    Οι μη ασφαλείς μηχανισμοί σιδηροδρόμων, για κουρτίνες, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο στα παιδιά, ιδιαίτερα σε όσα είναι κάτω των 3 ετών.

•    Τα παιδιά μπορεί να στραγγαλιστούν, όταν μπλέκουν το κορδόνι, γύρω από το λαιμό τους.

•    Υπάρχουν περιστατικά, με παιδάκια, που μπλέχτηκαν στο σχοινί, τα οποία ήταν και άνω των 9 ετών, αλλά τέτοια ατυχήματα, κυρίως, συμβαίνουν, σε παιδάκια κάτω των 3 ετών.

•    Θάνατοι, από στραγγαλισμό, ή άλλες βλάβες μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, σε ένα σπίτι, που έχει μη ασφαλή μηχανισμό σιδηροδρόμων, για κουρτίνες.

•    Οι στραγγαλισμοί συμβαίνουν, συνήθως, στα παιδικά δωμάτια, ή στα σαλόνια, χώροι, που, γενικά, είναι ορατοί, στα άτομα, που φροντίζουν τα παιδιά.

•    Ο στραγγαλισμός, γίνεται, γρήγορα και αθόρυβα.

•    Υπάρχουν διαθέσιμα, ήδη, στην αγορά περσίδες και στόρια, που έχουν ασφαλείς, για τα παιδιά, μηχανισμούς.

Ασφαλής χρήση

•    Εξετάζουμε όλες τις περσίδες και τα στόρια, από μπροστά, πλάι, ή πίσω, για να εντοπίσουμε κορδόνια, που μπορεί να είναι προσβάσιμα, σε μικρά παιδιά.

•    Δεν τοποθετούμε παιδικές κούνιες, κρεβάτια και έπιπλα, δίπλα σε παράθυρα, διότι τα παιδιά μπορεί να σκαρφαλώσουν και να «φτάσουν» τους μηχανισμούς σιδηροδρόμων, για κουρτίνες. Αυτό ισχύει, για όλους τους χώρους, όπου ένα παιδί ζει, ή επισκέπτεται.

•    Σε σπίτια όπου ζουν μικρά παιδιά, χρησιμοποιούμε, είτε σιδηροδρόμους χωρίς κορδόνια, είτε σιδηροδρόμους, με κορδόνια που δεν τα «φτάνουν» τα μικρά παιδιά, ή χρησιμοποιούμε μηχανισμούς, που κρατούν τα κορδόνια, μακριά από τα μικρά παιδιά.

•  Ελέγχουμε συχνά, τα κορδόνια να μην είναι προσβάσιμα, από μικρά παιδιά και να μην μπορούν να σχηματιστούν, με αυτά, επικίνδυνοι βρόγχοι. Δένουμε τα σχοινιά, ψηλά, ή χρησιμοποιούμε μια συσκευή ασφάλειας, όπως είναι τα στηρίγματα, οι μηχανισμοί τακτοποίησης καλωδίων, οι συνδετήρες και οι δεσμοί, τα οποία είναι, ήδη, διαθέσιμα, στην αγορά.

Ενημέρωση από το ΚΕΠΚΑ

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.