ΣΠΟΥΤΝΙΚ Festival 2016

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2016 – 18:00 ως Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2016 – 00:15

Το «Σπούτνικ Festival 2016» είναι γεγονός και έρχεται στο Άλσος Στρατού στο Γουδή στις 30/9 – 1/10 2016. Αφού τα πρώτα τεύχη του περιοδικού μας ταξίδεψαν και διαβάστηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, διοργανώνεται στην Αθήνα μια γιορτή αλληλεγγύης και συμμετοχής, μία γιορτή της ριζοσπαστικής αριστεράς που προβάλει ένα διαφορετικό μοντέλο ψυχαγωγίας, απέναντι στην εμπορευματοποίηση της διασκέδασης και του ελεύθερου χρόνου. 

Καλλιτεχνικά δρώμενα και πολιτικές συζητήσεις θα εναλλάσσονται στο διήμερο του Φεστιβάλ, επιδιώκοντας να αποτελέσουν πόλο έλξης του νεανικού και όχι μόνο κοινού. Ένα Φεστιβάλ γεμάτο εκθέσεις, ιστορικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες και διαφορετικές γεύσεις ανά τον κόσμο. Οι πολιτικές συζητήσεις στοχεύουν να ανοίξουν την συζήτηση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο, για την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η νεολαία σήμερα και τα μπορεί να κάνει για να την αλλάξει.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα σε νέους και νέες, καλλιτέχνες, ομάδες και δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εκθέσουν τα έργα τους στο χώρο του. Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης νέων που σκέφτονται και δρουν συλλογικά, lgbtqi συλλογικοτήτων, συνεταιριστικών εγχειρημάτων και μεταναστευτικών ομάδων. Το Σπούτνικ απογειώνεται στις 30/9 με προορισμό ένα κόσμο που μας χωράει όλους και όλες.

Μονοήμερη είσοδος: 5€
Διήμερη είσοδος: 8€

Το μουσικό Πρόγραμμα:

Παρασκευή 30.9.16

Sputnik Stage

Μιχάλης Δέλτα
Τα παιδιά της παλαιότητας 
Gravitysays_i

Laika Stage

Χειμερινοί Κολυμβητές
Ικαριώτικη Big Band:
Βασίλης Σκούτας
Δημήτρης Μυταράκης
Αντιγόνη Μπασακάρου
Σπύρος Χαϊκάλης
Παναγιώτης Χούτρας
Θοδωρής Μαραϊδώνης

Σάββατο 1.10.16

Sputnik Stage

Ελένη Βιτάλη
συμμετέχουν:
Βαγγέλης Γερμανός
Ρίτα Αντωνοπούλου
Πετρολούκας Χαλκιάς
τραγούδι: Χρήστος Τζιτζιμίκας
Μπάμπης Παπαδόπουλος

Laika Stage

Δημήτρης Μυστακίδης
Ρεμπετιέν

Εκδηλώσεις/workshops

Παρασκευή, 30/9, 19.00.

“Ο ψίθυρος της Ιστορίας: Τέχνη και Πολιτισμός στα χρόνια της Κρίσης”
Παρεμβαίνουν:
-Γιώργος Κιμούλης (Ηθοποιός & Σκηνοθέτης)
-Όμηρος Πουλάκης (Ηθοποιός)
-Εύη Αποστολάκη (Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Νεότητας Αττικής)

Εκδήλωση:

Σάββατο, 1/10.19.00.

“Αριστερά, Δημοκρατία και Ριζοσπαστική Πολιτική”
Παρεμβαίνουν:
-Chantal Mouffe
Καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου του Westminster. Διευθύντρια του κέντρου Μελέτης για τη Δημοκρατία.
-Κώστας Δουζίνας
Καθηγητής της Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Workshop:

Παρασκευή, 30/9. 19.00.

“Ιδιωτική εκπαίδευση: προβλήματα και προοπτικές σε νέο περιβάλλον”
Μία συζήτηση για τις αλλαγές στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τις αλλαγές στο εργασιακό τοπίο των εκπαιδευτικών και το νέο περιβάλλον

Παρεμβαίνουν:
-Μαρια Γραμματικου (Κεντρα Ξενων Γλωσσων)
-Γιωργος Μπουγελεκας (Ιδιωτικα σχολεια)
-Σεληνιωτακης Ανδρεας (Φροντιστηρια)

Σάββατο, 1/10.19.00.

“H καθημερινότητα των νέων στα Κέντρα Φιλοξενίας”
Συζητώντας για το παράδειγμα του Κέντρου Φιλοξενίας του Ελαιώνα μέσα από τη ματιά του συντονιστή του Mahmoud Abdel Basoul. Για το ταξίδι τους και την καθημερινότητας τους στην Ελλάδα θα μας μιλήσουν οι Amir kai Mohammed.

Πρόγραμμα Παιδότοπου

Παρασκευή 30/9

19:00-21:00 φτιάχνω τον δικό μου αστερισμό ή πλανήτη που θα ταξιδέψει στους φίλους μας στις δομές προσφύγων-Δημιουργική απασχόληση
21:00-22:00 Παιδική παράσταση Κουκλοθεάτρου «Που πάει ο λύκος καβάλα στο ποδήλατο» από την ομάδα ‘’Αστρονάυτες’’
22:00-24:00 Το Διαστημικό Τσίρκο, κόλπα ζογκλερικά, κορίνες, μπάλες, χούλα χουπ και ιπτάμενα πανιά από την εταιρία Θεάτρου «Η ρόζμαρη στην κορφή του λόφου»

Σάββατο 1/10

19:00-21:00 φτιάχνω τον δικό μου αστερισμό ή πλανήτη που θα ταξιδέψει στους φίλους μας στις δομές προσφύγων- Δημιουργική απασχόληση
21:00-22:00 Παράσταση Θεάτρου Σκιών «Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δεντρί»μια διαδραστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους από το Θέατρο σκιών « ΝΑΜΑΣΤΕ»
22:00-24:00 Το Διαστημικό Τσίρκο, κόλπα ζογκλερικά, κορίνες, μπάλες, χούλα χουπ και ιπτάμενα πανιά από την εταιρία Θεάτρου «Η ρόζμαρη στην κορφή του λόφου»

Αθλητικά Δρώμενα:

“Σκάκι και Ενέργεια”
Πρωτότυπες, καθώς και δοκιμασμένες σκακιστικές εκδηλώσεις θα συμπεριλάβει το φεστιβάλ του περιοδικού «Σπούτνικ», το διήμερο 30.9 -1.10.16 στο Άλσος Στρατού στου Γουδή. Θα έχουν κεντρικό θέμα «Σκάκι και Ενέργεια», όπου μέσα από κείμενα, συζητήσεις, αλλά και ερωτηματολόγιο, θα αναδειχθούν πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στο κορυφαίο πνευματικό άθλημα και στην διεθνώς αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπαίθριο Solving Show με ελεύθερη συμμετοχή και με προσκεκλημένους – έκπληξη. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να λύσουν, με σχετικά γρήγορο ρυθμό, σκακιστικά προβλήματα τα οποία θα προβάλλονται σε οθόνη.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη σιμουλτανέ (ταυτόχρονες παρτίδες εναντίον πολλών αντιπάλων), από γνωστό έλληνα μεγάλο μετρ. Οι εκδηλώσεις και τις δύο ημέρες θα αρχίζουν στις 7.30 μ.μ. Παράλληλα θα υπάρχει χώρος για φιλικές παρτίδες γρήγορου σκακιού, ενώ παιδιά με σκακιστική εμπειρία θα δείχνουν τις κινήσεις στα αρχάρια και θα τους μαθαίνουν τα πρώτα σκακιστικά τεχνάσματα.

Διοργανωτές των σκακιστικών εκδηλώσεων στο φεστιβάλ Σπούτνικ:
-Εφημερίδα «Αυγή»
-Α.Ο. «Ζήνων» Γλυφάδας
-Εθελοντές

Παρασκευή, 30/9, 18.00-20.30
-Τουρνουά Basket 3on3
Παρασκευή 30/9 & Σάββατο 1/10, 18.00-21.00.
-Tουρνουά ping-pong

*Το συνολικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πολιτιστικά Δρώμενα/εκθέσεις
Εκθέσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ:

Κεντρική θεματική για το Προσφυγικό:
– «Δρόμοι που τέμνονται, λαοί που συναντιούνται»

– «Warehouse of souls» (Εγκλωβισμένες ψυχές)
Ένα οδοιπορικό στην Ειδομένη, φωτογραφική έκθεση από τον Αγγελο Μπαράι.

– «Έκθεση ζωγραφικής από Αφγανούς πρόσφυγες»
«Δικαίωμα στο όνειρο»
Εικαστική έκθεση από τους μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα.

– «Θεμελιώνοντας τα κινήματα, σπάζοντας τα τσιμέντα»
Έκθεση φωτογραφίας για τους ελεύθερους χώρους : Ελληνικό, Φαληρικός όρμος, Σκοπευτήριο Καισαριανής, Λιπάσματα Δραπετσώνας, Προσφυγικά Αλεξάνδρας, Ασύρματος Αγ. Δημητρίου.

– «Η ιστορία είναι δική μας, και οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία»
Αφιέρωμα στην περίοδο διακυβέρνησης Αλιέντε.

– «Η νέα γενιά διαβάζει την ιστορία της. Από τον Θούριο στην Ενέδρα»
Ιστορικά εξώφυλλα και θέματα από περιοδικά της νεολαίας της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.