Αποτελέσματα Συστήματος RAPEX, για το 2015

 

Διαβάστε αυτό το ενδιαφέρον κείμενο που ακολουθεί για να δείτε  ότι στην αγορά πωλούνται μη ασφαλή προιόντα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, την σωματική ακεραιότητα αλλά και την περιουσία μας.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, τα αποτελέσματα του συστήματοςRAPEX, για το 2015. Το σύστημα RAPEX είναι σύστημα ταχείας ειδοποίησης (συναγερμού), για μη ασφαλή προϊόντα (εκτός τροφίμων), που εντοπίζονται, στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Η τοποθέτηση, στην αγορά, μόνο ασφαλών προϊόντων είναι βασική αρχή της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία εγγυάται ότι όλα τα προϊόντα, που χρησιμοποιούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ασφαλή και δε θέτουν, σε κίνδυνο, την υγεία, τη σωματική τους ακεραιότητα, ή την περιουσία τους.

 

Στο σύστημα, συμμετέχουν 31 χώρες: Οι 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία. Τα βασικά αποτελέσματα είναι:

  • Το 2015, 2.072 προειδοποιήσεις, για μη ασφαλή προϊόντα, που έθεταν, σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, έγιναν στο RAPEX.
  • Οι χώρες, με τις περισσότερες κοινοποιήσεις είναι:

o    Ισπανία (239 κοινοποιήσεις)

o    Ουγγαρία (238 κοινοποιήσεις)

o    Γερμανία (208 κοινοποιήσεις)

o    Ηνωμένο Βασίλειο (162 κοινοποιήσεις)

o    Βουλγαρία (151 κοινοποιήσεις)

o    Γαλλία (135 κοινοποιήσεις)

o    Κύπρος (117 κοινοποιήσεις)

  • Τα προϊόντα, που κοινοποιήθηκαν είναι:

o    Παιχνίδια (555 κοινοποιήσεις)

o    Είδη ένδυσης και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας ( 346 κοινοποιήσεις)

o    Οχήματα (214 κοινοποιήσεις)

o    Ηλεκτρικές συσκευές (199 κοινοποιήσεις)

o    Κοσμήματα (117 κοινοποιήσεις)

o    Προϊόντα παιδικής φροντίδας (86 κοινοποιήσεις)

  • Οι κίνδυνοι, που παρουσίασαν τα μη ασφαλή προϊόντα, ήταν:

o    Χημικοί (572 κοινοποιήσεις, 34%)

o    Τραυματισμοί (524 κοινοποιήσεις, 22%)

o    Πνιγμοί (395 κοινοποιήσεις, 17%)

o    Ηλεκτροπληξίες (281 κοινοποιήσεις, 12%)

o    Εγκαύματα (177 κοινοποιήσεις, 8%)

o    Στραγγαλισμοί (150 κοινοποιήσεις, 7%)

  • Απόσυρση, από την αγορά, απαγόρευση πωλήσεων, ανάκληση από τους καταναλωτές, απαγόρευση εισαγωγής και συλλογικές προσφυγές, ήταν τα μέτρα, που λήφθηκαν, για την προστασία των καταναλωτών, είτε από τις εθνικές αρχές, είτε από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Συνολικά, έγιναν 2.745 επακόλουθες ενέργειες, από τα κράτη μέλη.
  • Οι χώρες προέλευσης των μη ασφαλών προϊόντων είναι:

o    Κίνα (και Χονγκ Κονγκ): 62%

o    Ευρωπαϊκή Ένωση: 15%

o    Άγνωστης προέλευσης:10%

Τα αποτελέσματα, όμως, του συστήματος RAPEX, για το 2015, δείχνουν ότι συνεχίζουν να «ξεγλιστρούν», από τους ελέγχους, επικίνδυνα προϊόντα και να μπαίνουν, στην Ενιαία αγορά. Αυτό αποτελεί παραβίαση, από τους παραγωγούς και τους πωλητές, της υποχρέωσής τους να πωλούν μόνο ασφαλή προϊόντα. Οι συνηθέστεροι χημικοί κίνδυνοι, το 2015 αφορούσαν προϊόντα, όπως τα ψεύτικα κοσμήματα, με επιβλαβή βαρέα μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο μόλυβδος, και τα παιχνίδια που περιέχουν φθαλικούς εστέρες (μαλακτικά του πλαστικού τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας).

 

 

Τα αποτελέσματα του συστήματος RAPEX, για το 2015, σύμφωνα με τη Μονίκ Γκόγιενς.  Διευθύντρια της BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών): «Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, στα φετινά αποτελέσματα. Ελαττωματικά και μη ασφαλή προϊόντα συνεχίζουν να βρίσκονται, στα ράφια, θέτοντας την ασφάλεια των καταναλωτών, σε κίνδυνο. Πότε, επιτέλους θα είμαστε ασφαλείς, από χημικά, όταν φοράμε  μοντέρνα κοσμήματα, ή χρησιμοποιούμε, ένα παιδικό καρότσι;

Απαιτείται αυστηρότερη εποπτεία της αγοράς και καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων, από τις αγορές μέσω διαδικτύου».

Από την προστασία καταναλωτών ΚΕΠΚΑ

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.