«Αύξηση διάρκειας ζωής μέχρι 7 χρόνια: Τι πρέπει να τρώτε»

Η συμπερίληψη στη διατροφή καθημερινά 7 ειδών διατροφής μπορεί να αυξάνει τη διάρκεια ζωής μας, μέχρι σχεδόν 7 χρόνια. Τα είδη αυτά είναι τα αμύγδαλα, το ψάρι, το σκόρδο, η σκούρα σοκολάτα, τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρασί. Η συμπερίληψη τους στη διατροφή μας μειώνει κατά 76% τον κίνδυνο για παθήσεις της καρδίας και των αγγείων.

Οι άνδρες που επιλέγουν στο φαγητό τους να συμπεριλαμβάνουν τα είδη αυτά, μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 6.6 περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με αυτούς που δεν υιοθετούν αυτή τη διατροφή. Επιπρόσθετα οι άνδρες που θα έχουν τα 7 αυτά είδη στη διατροφή, θα ζήσουν 9 χρόνια περισσότερα χωρίς καρδιακή πάθηση.

Οι γυναίκες που επιλέγουν γεύματα με την ποικιλία των 7 αυτών τροφίμων, είναι δυνατόν να ζήσουν σχεδόν 5 χρόνια περισσότερα από τις γυναίκες που δεν τρωνε του ίδιου τύπου γεύματα. Επίσης οι γυναίκες που θα τρωνε τα γεύματα του εν λόγω είδους, θα ζήσουν 8 χρόνια περισσότερα χωρίς να υποστούν καρδιακό πρόβλημα.

Τα εντυπωσιακά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από ανακάλυψη Βρετανών γιατρών οι οποίοι ανάλυσαν τα δεδομένα της ιατρικής βιβλιογραφίας που έχουν σχέση με τις προστατευτικές ιδιότητες διαφόρων τροφίμων (The Polymeal: a more natural, safer, and probably tastier (than the Polypill) strategy to reduce cardiovascular disease by more than 75%, British Medical Association, 329:1447-1450).

Συγκεκριμένα οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία που τους επέτρεψαν να υπολογίσουν πόσο μειώνουν διάφορα είδη τροφίμων, τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση, ψηλή πίεση και ψηλή χοληστερόλη.Τα στοιχεία που συνέλεξαν δείχνουν τα ακόλουθα:

Είδος διατροφής Μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο
Κρασί (150 κ.ε. ημερησίως) 32%
Ψάρι (114 γρ, 4 φορές εβδομαδιαίως) 14% 14%
Σοκολάτα σκούρα (100 γρ ημερησίως) 21%
Φρούτα και λαχανικά (400 γρ ημερησίως) 21%
Σκόρδο (2.7 γρ ημερησίως) 25%
Αμύγδαλα (68 γρ ημερησίως) 12.5%
Συνδυασμένο αποτέλεσμα 76%

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν υπολόγισαν με τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων, σε άτομα που συμμετέχουν σε διαχρονική επιδημιολογική έρευνα για την καρδία, τις επιδράσεις μιας διατροφής με τα περιεχόμενα αυτά στη διάρκεια ζωής και το χρόνο έναρξης καρδιακών παθήσεων.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η συμπερίληψη στη διατροφή μας όλων των τροφίμων που είναι αποδεδειγμένο ότι το καθένα ξεχωριστά έχει θετικές επιδράσεις στην καρδία, πετυχαίνει ένα συνδυασμένο αποτέλεσμα από όλες τις προστατευτικές δράσεις μαζί.

Οι Βρετανοί γιατροί ονόμασαν «Polymeal» δηλαδή «Πολυγεύμα» ένα γεύμα με τα 7 αυτά προστατευτικά είδη για την καρδία. Η ονομασία αυτή είναι ανάλογη με αυτήν που δόθηκε σε ένα χάπι, το «Polypill» δηλαδή «Πολυχάπι», που περιείχε 6 φαρμακευτικές ουσίες με προστατευτικές δράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα που προτάθηκε το 2003.

Το «Πολυχάπι» μπορεί να μειώνει περισσότερο από 80% τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Όμως υπήρξαν ενδοιασμοί και επιφυλάξεις για παρενέργειες και ψηλό κόστος που θα είχε μια χορήγηση του χαπιού αυτού, μαζικά στον πληθυσμό.

Αντίθετα οι Βρετανοί γιατροί τονίζουν ότι το «Πολυγεύμα» είναι μια εύγεστη, φυσική, ασφαλής και πιο οικονομική εναλλακτική λύση που προσφέρει ανάλογη προστασία με μείωση του κινδύνου για καρδιακή θνησιμότητα, νοσηρότητα και αύξηση της διάρκειας ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

 

Τι πρέπει να τρώτε»
είναι μια κοινωνική προσφορά της σοκολάτας ΙΟΝ σε συνεργασία με το
Medlook

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.