εκδήλωση –αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου, γνωστού λογοτέχνη ,ζωγράφου και αγιογράφου για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του.

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 στον χώρο της Μεσογειακής Αυλής στην Παιανία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση –αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου, γνωστού λογοτέχνη ,ζωγράφου και αγιογράφου για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Ισίδωρος Μάδης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Παιανίας-Γλυκών Νερών «Αλλάζουμε Μαζί» αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας και ότι θα πρέπει μέσα από συλλογικές προσπάθειες να αναδείξουμε την Παιανία ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ανατ. Αττικής. ΜΑΖΙ προχωράμε με το πολιτιστικό όραμα με στόχο παρουσιάσεις και αναβιώσεις ΕΘΙΜΩΝ,ΤΕΧΝΩΝ και ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
Ο κ.Σπύρος Γεωργάκης ,πρόεδρος του Ομίλου Τέχνης και Πολιτισμού Αττικής αναφέρθηκε στην έννοια και στην σημασία του Πολιτισμού που πρέπει να γίνει ζήτημα της καθημερινότητάς μας.
Η κα Βάσω Κιούση διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, το οποίο φέτος κλείνει 15 χρόνια δημιουργίας τόνισε ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ, να βασιστούμε στην ιστορία μας για να δημιουργήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό μας.
Στην συνέχεια ο κ. Φώτης Μαρτίνος, ο εγγονός του Φώτη Κόντογλου παρουσίασε το ζωγραφικό και λογοτεχνικό έργο του Φώτη Κόντογλου, το οποίο είναι εξ ίσου σημαντικό με το αγιογραφικό. Επίσης αναφέρθηκε στις προσωπικές φιλίες του Κόντογλου με οικογένειες της Παιανίας ,γεγονότα που συνέβησαν κατά την διαμονή του στην Παιανία όσο αγιογραφούσε την Αγ. Παρασκευή και την Ζωοδόχο Πηγή. Αναφορά έγινε και στις μικρές εκδρομές-εξορμήσεις του Κόντογλου με τις παρέες του στην Ανατολική Αττική και κυρίως στη Ζούγκλα, το Κόκκινο Λιμανάκι ,την Ν. Μάκρη. Επίσης παρουσίασε τις απόψεις του Κόντογλου για θέματα κοινωνικά, πολιτικά κ.α.
Παράλληλα λειτούργησε έκθεση με ζωγραφικά έργα ,λογοτεχνικά βιβλία και σκίτσα που ζωγράφισε ο Κόντογλου κατά την παραμονή του στην Παιανία.
Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου έγινε προβολή του αφιερώματος στον Φώτη Κόντογλου από την εκπομπή της ΕΡΤ «Εποχές και Συγγραφείς» σε σκηνοθεσία του Τάσου Ψαρρά.
Το κοινό που παρευρέθηκε ,εκτός από τους κατοίκους της Παιανίας ,προερχόταν από την ευρύτερη περιοχή (Αθήνα Χαλάνδρι, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Ραφήνα).

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.