Πολιτιστική εκδρομή στην Νεμέα από τον Σύλλογο Πλάκας

 8.3.2015

Ρεπορτάζ Βάλια Μιχαήλ

https://neaonlinedotcom1.wordpress.com

Ο Εξωραιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας Κερατέας οργάνωσε Πολιτιστική Εκδρομή στην Νεμέα Κορινθίας γνωστή για τους πολυάριθμους καταπράσινους αμπελώνες, την παραγωγή κρασιού, αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους με τους μύθους και τους θησαυρούς που ευρίσκονται στο Μουσείο της περιοχής.

Ένα μουσείο γεμάτο αρχαία πήλινα αγγεία, εργαλεία, χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν σε τάφους φωτογραφίες και ευρήματα που μαρτυρούν μία ιστορία 2.500 ετών ασχολίας στην καλλιέργεια της αμπέλου και της παραγωγής κρασιού.

Σε πολύ μικρή απόσταση από το Μουσείο ευρίσκεται ο τεράστιος ναός του Δία με τους επιβλητικούς του κίονες ανάμεσα σε άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην Νεμέα λατρεύτηκε ο Νέμειος Δίας και εδώ τελούνταν τα Νέμεια, ένας από τους τέσσερεις Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες στην αρχαιότητα.

Ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών έφεραν στο φως μυκηναικές σφραγίδες αλλά και ένα αρχαιολογικό χώρο, ένα αρχαίο στάδιο πολύ εντυπωσιακό με χωρητικότητα χιλιάδων θέσεων. Η αναβίωση των αγώνων της Νεμέας θα στέλλει κάθε φορά το μήνυμα της επιστροφής στις πραγματικές αξίες του Ολυμπιακού κινήματος.

Επισκεφθήκαμε ένα τοπικό Οινοποιείο όπου μάθαμε λεπτομέρειες για την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού. Δοκιμάσαμε τοπικές ποικιλίες κρασιών όπως το αγιωργίτικο αλλά και άλλες εκλεκτές ποικιλίες της Νεμέας μάθαμε τα μυστικά της διαδικασίας παραγωγής που με μεγάλη υπομονή μας εξήγησε στην μικρή μας ξενάγηση η οινολόγος.

Ο καιρός δεν ήταν καλός σύμμαχος γιατί ήταν μουντός και συννεφιασμένος αλλά το θέαμα των αμπελώνων δικαίωσε το ταξίδι μας.

Μετά την γευσιγνωσία καταλήξαμε όλοι μαζί σε τοπική ταβέρνα που είχε εξαίσιο τοπικό φαγητό και μυρωδάτο κρασί της Νεμέας.

Η επιστροφή είχε την δική της έκπληξη. Επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Παναγίας του Βράχου της Νεμέας. Μία εκκλησία σκαρφαλωμένη πάνω σε απότομα βράχια που θύμιζαν τα Μετέωρα. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να μπούμε στο εσωτερικό της λόγω εργασιών επισκευής που ήταν σε εξέλιξη.

Ο Σύλλογος έχει στόχο του την οργάνωση περισσότερων Πολιτιστικών Διαδρομών εκδρομών και περιπάτων με σκοπό την ξεκούραση και την γνωριμία με τις απερίγραπτες Ελληνικές ομορφιές.

NEMEA (4) NEMEA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA NEMEA (19) OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.