“Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ” ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Άρθρο Βάλια Μιχαήλ για τα neaonline

http://neaonlinedotcom1.wordpress.com

ELIES ZOGRAF (19)

Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και στα νησιά ευδοκιμεί το ευλογημένο δέντρο της ελιάς, σε όλα τα εδάφη πολλές φορές πετρώδη και άγονα, σε αντίξοες συνθήκες ανομβρίας, ισχυρών ανέμων, αλλά και χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών.

Η μακροζωία αλλά και η παραγωγικότητα του δέντρου αυτού είναι δεμένη με την ιστορία αλλά και την ίδια την ζωή των ανθρώπων της περιοχής αυτής. Με τον πολύτιμο καρπό της φωτίστηκαν, τράφηκαν, θεραπεύθηκαν ,αλλά και στεφανώθηκαν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Στα Μεσόγεια όπου κατοικώ την εποχή αυτή γίνεται το μάζεμα της ελιάς. Περνώντας κανείς από όλους σχεδόν τους δρόμους μικρούς και μεγάλους αγροτικούς και μη θα δει ανθρώπους σκυμμένους σε τεράστια απλωμένα ελαιόπανα ή σε σκάλες, σκαρφαλωμένους σε δέντρα, να ασχολούνται με την συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Ο καρπός μαζεύεται σε μεγάλους σάκους και μεταφέρεται στα ελαιουργεία. Τα ελαιουργεία έχουν την τιμητική τους την εποχή αυτή. Όλα είναι γεμάτα από κόσμο που περιμένουν υπομονετικά να δώσουν τις ελιές τους και να πάρουν έτοιμο ελαιόλαδο.

Πριν είκοσι δύο χρόνια φυτέψαμε στο κτήμα μας ελαιόδεντρα χωρίς να γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τα οφέλη αυτού του καρπού, έτσι για να ξεφύγουμε από το θόρυβο και την μόλυνση της μεγαλούπολης (Αθήνας).

Πριν μερικές μέρες μαζέψαμε για πρώτη φορά την “σοδειά” μας (μην φανταστείτε ότι ήταν μεγάλη!)…αρκετή όμως για να μας δώσει την απερίγραπτη χαρά ότι τα καταφέραμε!

Επισκεφθήκαμε λοιπόν ένα ελαιουργείο στην περιοχή.

ELIES ZOGRAF (5)

Στα Καλύβια στην Ανατολική Αττική επισκεφθήκαμε το ελαιουργείο των αδελφών Κώνστα που λειτουργεί από τον πατέρα στους γιους και εξυπηρετεί τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.

Διασχίζοντας τους ελαιώνες φθάσαμε στο ελαιοτριβείο ΚΩΝΣΤΑ που λειτουργεί από το 1970.

Έξω από το ελαιουργείο περίμεναν σε μία μεγάλη σειρά φορτωμένα αυτοκίνητα αγροτικά και επιβατικά φορτωμένα με σάκους από ελιές για να τα δώσουν να γίνουν λάδι.

Είναι αλήθεια ότι μπαίνοντας στον χώρο με τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας εντυπωσιαστήκαμε από την καθαριότητα και την τάξη που επικρατούσε. Τα μηχανήματα που επεξεργάζονται τον πολύτιμο καρπό ήταν ποιο αστραφτερά και από τα χειρουργικά εργαλεία.

Ο κος Κώνστας μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και μας εξήγησε όλα όσα θελήσαμε να μάθουμε γύρω από την παραγωγή του ελαιολάδου στον χώρο τους.

Όπως μας είπε την επιχείρηση άρχισε ο πατέρας τους Γιώργος και αιτία ήταν το γεγονός ότι κατά την εποχή του μαζέματος της ελιάς αυτός περίμενε 3 τουλάχιστον ημέρες για να έρθει η σειρά του για την ελαιοποίηση. Επιστρέφοντας λοιπόν ταλαιπωρημένος στο σπίτι ανακοίνωσε στην μητέρα τους ότι ήθελε να φτιάξει ένα ελαιοτριβείο για να έρχεται ο κόσμος με τις ελιές του και να φεύγει την ίδια ημέρα με το λάδι του!

Το ελαιοτριβείο ήταν έτοιμο το 1970 και ήταν τόσο σύγχρονο και εντυπωσιακό τότε που προβλήθηκε από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Από τότε εκσυγχρονίστηκε τέσσερις ακόμη φορές. Μία τεράστια επένδυση, ένα κόσμημα για την περιοχή, ένας χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους τοπικούς ελαιοπαραγωγούς αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

Οι αδελφοί Κώνστα έχουν στην εκμετάλλευση τους περίπου 800 ελαιόδεντρα κυρίως Κορωνέικης ποικιλίας αλλά και Μανάκι, Μεγαρίτικη, Αθηναϊκή κ.λπ.

Ο στόχος τους είναι με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα τους να παρέχουν εξυπηρέτηση αλλά και να ελαιοποιούν τις ελιές μέσα σε λίγες ώρες από την συγκομιδή τους. Με τον τρόπο αυτό η ελιά δεν προλαβαίνει να αλλοιωθεί και έτσι διατηρεί την γεύση και το άρωμά της.

Μας εξήγησε πως δεν χρησιμοποιούνται χημικά και φυτοφάρμακα στην καλλιέργεια των ελαιοδέντρων και ότι η διαδικασία ελαιοποίησης με τα τριών φάσεων μηχανήματα γίνεται έτσι ώστε το λάδι που παράγεται να διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά (χαμηλή οξύτητα) άρωμα και γεύση.

Μάθαμε ακόμη και μερικά μυστικά σχετικά με το ελαιόλαδο!

Δεν θα πρέπει να το εκθέτουμε στον ήλιο γιατί η ζέστη και το δυνατό φως προκαλούν αλλοιώσεις στο ελαιόλαδο, αλλά ούτε και στην υγρασία…

Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί έως 24 μήνες, δεν θα πρέπει να είναι θολό ούτε να καίει τον λαιμό. Όταν η άλεση των καρπών γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες το λάδι διατηρεί τα πολύτιμα φυσικά συστατικά και το άρωμα του.

Περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων,μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και στερολών που κτίζουν την άμυνα του οργανισμού και τον θωρακίζουν από διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιοπάθειας. Η κατανάλωση του ελαιολάδου μειώνει την κακή χοληστερίνη και αυξάνει την καλή!

Οι αδελφοί Κώνστα δεν παρέλειψαν να μας πληροφορήσουν ότι στα κοντινά τους σχέδια είναι να καλλιεργήσουν και νέα ελαιόδεντρα και να εφαρμόσουν την βιολογική καλλιέργεια. Με αυτήν θα χρησιμοποιούνται οργανικά λιπάσματα και ήπιες αλλά και φιλικές μέθοδοι προς στο περιβάλλον.

Θέλουν να παράγουν λάδι υψηλής διατροφικής αξίας που θα αποτελέσει την βάση μιας πραγματικής υγιεινής διατροφής.

γραβούρες δια χειρός (από την συλλογή) Βάλια Μιχαήλ

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.