Οι οκτώ φόροι που μειώνονται από το 2015

09:09 – Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014

«Πακέτο» με οκτώ φοροελανφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά από το 2015.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν «κούρεμα» σε φόρους εισοδήματος και πρόστιμα στην Εφορία, διευκολύνσεις για την εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο, κατάργηση πλασματικών φόρων στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς και στην κατοχή αυτοκινήτων και περιουσιακών στοιχείων, απαλλαγές από «χαράτσια» ανενεργών επιτηδευματιών και κίνητρα για διαγραφές οφειλών από τραπεζικά δάνεια.

Ειδικότερα:

1. Ρύθμιση για χρέη σε Εφορία και Ταμεία. Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ θα εξοφλούνται έως 100 μηνιαίες δόσεις ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα φθάνουν τις 72 δόσεις.

2. «Ψαλίδι» στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί μέχρι το 2016, αλλά την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα είναι ψαλιδισμένη τουλάχιστον κατά 30%.

3. Αποσύνδεση του «πόθεν έσχες» από την αντικειμενική αξία. Με τη νέα ρύθμιση θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη από την εμπορική αξία. Το «πόθεν έσχες» δηλαδή θα εφαρμόζεται στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης.

4. Μείωση των συντελεστών κατά 10 μονάδες. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει σταδιακά από το 42% στο 32% και ο συντελεστής φορολόγησης κερδών των επιχειρήσεων θα περιοριστεί σταδιακά από το 26% στο 15%.

5. Θα διατηρηθεί μειωμένος στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση.

6. Περιουσιολόγιο με κατάργηση τεκμηρίων. Τα τεκμήρια διαβίωσης αναμένεται να αντικατασταθούν από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%-50% αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2015.

7. Μείωση έως 50% στα πρόστιμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι καθυστερήσεις στην απόδοση φόρων στο Δημόσιο.

8. Απαλλαγή τέλους από τα ανενεργά μπλοκάκια.

newsbeast.gr
Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.