Έκπτωση 50% στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Με βασική προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση ή στατική ενίσχυση των ακινήτων τους

Μειωμένο έως και 50% θα είναι το ειδικό πρόστιμο των αυθαιρέτων για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση ή/και στατική ενίσχυση του ακινήτου τους.

Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε την Τετάρτη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Ταγαρά, η οποία σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο συμψηφισμός του ειδικού προστίμου αφορά όλες τις κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους νόμους της τακτοποίησης και έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2003, όπως επίσης λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από την 28η/7/2011 (σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση).

Στην έκπτωση δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσό του ειδικού παραβόλου.

Η μείωση του ειδικού προστίμου θα ισχύσει με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών και εφόσον υποβληθούν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα πιστοποιητικά και οι αποδείξεις αγοράς υλικών, παροχής υπηρεσιών και εργασιών.

Στο ίδιο ακίνητο μπορούν να ισχύσουν και οι δύο περιπτώσεις συμψηφισμού, δηλαδή ενεργειακή αναβάθμιση και στατική ενίσχυση, όμως η έκπτωση θα είναι για ποσό μέχρι 50% του ειδικού προστίμου.

Τα καταβληθέντα ποσά θα αφαιρεθούν από την τελευταία δόση του προστίμου και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.

Σε περίπτωση που υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου που υπολείπεται, δεν επιστρέφονται. Ομοίως η ευνοϊκή ρύθμιση δεν μπορεί να ισχύσει για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει το πρόστιμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, η ευνοϊκή ρύθμιση του συμψηφισμού αφορά κυρίως περιπτώσεις αυθαιρέτων με μεγάλες παραβάσεις ή τα παντελώς αυθαίρετα, στα οποία καταλογίζονται υψηλά πρόστιμα.

Πρόκειται για 125 – 150.000 αυθαίρετα από τα 500.000 που έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων.

Για περιπτώσεις χαμηλών προστίμων, μέχρι 1.000 ευρώ, η νέα ρύθμιση δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα για τον πολίτη.

Πηγή: Έθνος
news247Σεπτέμβριος 11 2014 08:48

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.