Η συμβολή των φυτικών ινών στην απώλεια βάρους

ΥΓΕΙΑ
12:46 – Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Επιβραδύνουν το αίσθημα της πείνας

Η έναρξη μιας δίαιτας απώλειας βάρους συνοδεύεται πάντα από συστάσεις για αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης προϊόντα.

Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών αφενός σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση δεικτών που σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η καλή λειτουργία του εντέρου και η πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Παράλληλα, φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η συστηματική, υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και λίπος, ενώ παράλληλα έχει βρεθεί ότι συμβάλλει και στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, καθώς οι φυτικές ίνες δεν πέπτονται, αλλά αναμιγνύονται με τα υγρά του περιεχομένου του στομάχου και αυξάνουν τον όγκο τους, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Επομένως, το ψωμί ή τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία συστήνονται προς κατανάλωση σε άτομα που κάνουν προσπάθεια απώλειας βάρους, στην πραγματικότητα δεν έχουν διαφορετικό θερμιδικό περιεχόμενο από τα αντίστοιχα «λευκά», αλλά λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας. Με λίγα λόγια, με μικρότερη ποσότητα του τροφίμου, και άρα λιγότερες θερμίδες, μπορούμε να αισθανθούμε εξίσου «χορτάτοι».

Από την άλλη, η παρουσία φυτικών ινών στο γεύμα καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης και αποτρέπει την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μεταγευματικά, επιβραδύνοντας την επανεμφάνιση του αισθήματος της πείνας.

Επομένως, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, μπορεί να διευκολύνει την προσπάθεια απώλειας βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό η αύξηση αυτή να γίνεται σταδιακά, ειδικότερα σε άτομα με πολύ χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κι επίσης να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της πρόσληψης υγρών, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές γαστρεντερικές διαταραχές.

Πηγή: neadiatrofis.gr
neasbeast.gr

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.