Υπόγειες κατασκευές στα αρχαία χρόνια

Εντυπωσιακά οικοδομήματα στα έγκατα της Γης – Δείτε τις φωτογραφίες

Από αρχαία υδραγωγεία και υπόγεια συστήματα νερού σε μυστηριώδη σπήλαια, υπόγειες κρύπτες, υπόγειους ναούς ακόμη και ολόκληρες πόλεις χτισμένες κάτω από τη Γη.

Δείτε παρακάτω μερικές πολύ εντυπωσιακές υπόγειες κατασκευές από τα αρχαία χρόνια, όπως παρουσιάστηκαν την ιστοσελίδα theepochtimes.com:

1. Βασιλική Κινστέρνα

Η Βασιλική Κινστέρνα είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού, που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη.
subterranean1

Ονομάστηκε έτσι λόγω της θέσης της, κάτω από τη Βασιλική Στοά που βρισκόταν δυτικά του Αυγουσταίου. Η Στοά χτίστηκε πιθανώς από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά καταστράφηκε περίπου το 475. Η κινστέρνα διαμορφώθηκε ως έχει σήμερα, όταν ξαναχτίστηκε γύρω στο 542 μ. Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’, μετά την περίοδο της στάσης του Νίκα, για την ύδρευση της Κωνσταντινούπολης σε ολόκληρη τη βυζαντινή περίοδο και για να προμηθεύει νερό στο παρακείμενο Μέγα Παλάτιον, όπου είχε την έδρα του ο βυζαντινός αυτοκράτορας.

Ήταν ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του Ιουστινιανού και εξαίρετο δείγμα βυζαντινής μηχανικής, αναφέρει η Wikipedia.

2. Shell Grotto, Margate
subterranean2

Η πόλη Margate στην περιοχή Κεντ της Αγγλίας, είναι μια παράκτια πόλη 57.000 κατοίκων και με πλούσια ναυτική ιστορία.

Αυτό που την κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή και της προσδίδει μια νότα μυστηρίου είναι το περίφημο σπήλαιο από κοχύλια «Shell Grotto of Margate».

Το 1835 ανασκαφές έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό δίκτυο υπόγειων σπηλαίων, τα οποία είναι καλυμμένα με περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια κοχύλια. Κανείς δε γνωρίζει πότε κατασκευάστηκαν, από ποιον και γιατί.

3. Υπόγεια πόλη, Καππαδοκία

subterranean3

Η περιοχή της Καππαδοκίας στην κεντρική Τουρκία διαθέτει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στον κόσμο -βαθιές κοιλάδες και επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί διάσπαρτοι με σπίτια, εκκλησίες, τάφους, ναούς και ολόκληρες υπόγειες πόλεις, λαξευμένες στις φυσικές αυτές γεωμορφές.

Η υπόγεια πόλη Derinkuyu εκτείνεται σε μεγάλο βάρος μέσα στη Γη, έχει 600 εισόδους, πολλά χιλιόμετρα τούνελ που τη συνδέουν με άλλες πόλεις, και στέγαζε χιλιάδες ανθρώπους.

4. Ο υπόγειος κόσμος στο Chavín de Huántar

subterranean4

Ο αρχαιολογικός χώρος Chavín de Huántar βρίσκεται στην περιοχή Ancash του Περού, 250 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, Λίμα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 3.000 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ανάμεσα στις ερημικές ακτές προς τα δυτικά και τα τροπικά δάση του Αμαζονίου στα ανατολικά.

Παρότι η χρονολόγηση με άνθρακα δείχνει ότι η περιοχή είχε καταληφθεί τουλάχιστον από το 3.000 π.Χ. το Chavín αναπτύχθηκε σε ένα ιερό τόπο και κέντρο προσκυνήματος των λαών των Άνδεων περίπου στο 1.500 π.Χ.

Εκεί βρέθηκαν υπόγειες αίθουσες, γεμάτες με πολύ εντυπωσιακά γλυπτά.

5. Hal Saflieni Hypogeum, Μάλτα

subterranean5

Το Hypogeum of Hal Saflieni στη Μάλτα έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο και πιστεύεται ότι είναι ο αρχαιότερος, προϊστορικός, υπόγειος ναός στον κόσμο. Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του είναι η εντυπωσιακή ακουστική των υπόγειων θαλάμων του.

6. Οι αρχαίοι, υπόγειοι λαβύρινθοι της Ρώμης

subterranean6

Κάτω από τη Ρώμη, με τα εντυπωσιακά μνημεία της αρχαιότητας, βρίσκεται ένα άλλο, ίσως ακόμη πιο εντυπωσιακό αρχαίο «κληροδότημα»: ένα σύστημα υπόγειων τούνελ, λατομείων και λαβύρινθων εκατοντάδων χιλιομέτρων που χρονολογούνται από τις απαρχές της αρχαίας πόλης της Ρώμης.

7. Οι υπόγειες σπηλιές του Nottingham

subterranean7

Κάτω από τους δρόμους του Nottingham στην Αγγλία, υπάρχουν 500 σπηλιές από ψαμμίτη, οι οποίες έχουν «υπηρετήσει» διάφορες χρήσεις: μπουντρούμια, κελάρια για μπύρα και κρασί, βυρσοδεψεία, κλίβανοι βύνης, σπίτια, σήραγγες, καλοκαιρινές κατοικίες, καταφύγια, ορυχεία άμμου και φυλακές.

Apo newsbeast.gr

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.

One thought on “Υπόγειες κατασκευές στα αρχαία χρόνια”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.