Σοκολάτα για… καρδιακούς

1441083

Σουηδοί ερευνητές βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι όσοι τρώνε σοκολάτα έχουν αυξημένα ποσοστά επιβίωσης έπειτα από καρδιακή προσβολή και είναι πιθανό όσο περισσότερο τρώνε τόσο καλύτερα να είναι η υγεία τους. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.169 μη διαβητικούς άνδρες και γυναίκες που είχαν νοσηλευθεί έπειτα από μια πρώτη καρδιακή προσβολή.

Καθένας τους συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε μια ερώτηση για το πόση σοκολάτα είχαν καταναλώσει τους 12 τελευταίους μήνες. Η σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι έχουν ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι ασθενείς έκαναν τσεκάπ τρεις μήνες μετά το τέλος της νοσηλείας τους και οι ερευνητές τούς παρακολούθησαν για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Διαπίστωσαν πως όσο περισσότερη σοκολάτα κατανάλωνε κάποιος τόσο πιθανότερο ήταν να επιβιώσει. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο τεύχος Σεπτεμβρίου της επιθεώρησης Τhe Journal of Ιnternal Μedicine.

Οι αδυναμίες

Η έρευνα ωστόσο έχει μερικά αδύναμα σημεία. Οι επιστήμονες δεν ρώτησαν τι είδους σοκολάτα έτρωγαν οι ασθενείς και η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερα φλαβονοειδή από τη μαύρη σοκολάτα. Τέλος, η κατανάλωση σοκολάτας δεν μείωσε τον κίνδυνο των μη θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων.

Ο δρ. Ντέιβιντ Κατζ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Γέιλ, λέει πως η έρευνα είναι καθησυχαστική. Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, αυτοί που έτρωγαν μία φορά τον μήνα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά, αυτοί που έτρωγαν μία φορά την εβδομάδα είχαν 44% λιγότερες και αυτοί που έτρωγαν δύο φορές ή περισσότερες την εβδομάδα είχαν 66% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο.

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014, 17:18
ZOUGLAONLINE

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014, 17:20

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.