ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Ανοικτή επιστολή του υποψήφιου Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Σταύρου Ιατρού

Δημότες της Καμάριζας, της Κερατέας, του Λαυρίου και των Οικισμών,
 
Σε δύο μήνες θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας. Τον Μάιο του 2014 θα επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας για τα επόμενα πέντε χρόνια στο Δήμο Λαυρεωτικής και την Περιφέρεια Αττικής. Από τις προηγούμενες εκλογές του 2010 η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, όχι μόνο γιατί υπάρχει οικονομική κρίση αλλά, κυρίως, διότι μας διοικεί μια δημοτική αρχή με ελάχιστες δυνατότητες, ανίκανη να κάνει έργο, με πρωτοφανή άγνοια των προβλημάτων.

Η σημερινή δημοτική αρχή διοικεί με όρους του χειρότερου παλαιοκομματισμού, κινείται αποκλειστικά με προσωπικές εξυπηρετήσεις, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, λαϊκισμό και έχει βάλει στην κοινωνική ζωή του τόπου μας την πολιτική εξαγορά, τη συκοφαντία, την ύβρη, το διχασμό και τη βία. Κρύβει την ανυπαρξία έργου, με διαρκείς καταγγελίες και απειλές κατά συμπατριωτών μας την ίδια στιγμή που δείχνει τυφλή υπακοή προς τους κυβερνώντες, αδράνεια και πλήρη αποδοχή κάθε αρνητικού που γίνεται στον τόπο μας (εκδίωξη δημοσίων υπηρεσιών, πλήρης αποδοχή μνημονιακών πολιτικών και συμβιβασμούς σε κάθε θέμα όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων).

 
Τέρμα όμως. Φτάνει. Ως εδώ.
 
Μέσα από αυτή τη δύσκολη δημοτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία επανέρχονται και αναδεικνύονται οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μας με προτάσεις και λύσεις και, κυρίως, με διάθεση προσφοράς, αγωνιστικότητας, αποφασιστικότητας και εντιμότητας.
 
ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, με δείγμα γραφής, παρακαταθήκη που αναγνωρίζει όλη η κοινωνία μας, είναι εδώ, είναι κοντά σας, δίπλα σας, και θα διεκδικήσει μαζί με εσάς την ψήφο της Λαυρεωτικής και το δικαίωμα να διοικήσει αυτήν την πενταετία το Δήμο μας.
 
 
 
Πιστεύουμε και υπηρετούμε ένα μοντέλο διοίκησης το οποίο επιβάλλει πλήρη διαφάνεια και έλεγχο στις οικονομικές συναλλαγές, αποφάσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον και όχι τις πελατειακές σχέσεις, γνώση και συνεχή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ισότιμη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, τις κοινωνικές ομάδες, τους συλλόγους και τα δίκτυα πολιτών.
 
Με πρόγραμμα, με γνώση, με σαφείς θέσεις, με αλήθεια, με τα μεγάλα «Ναι» και τα μεγάλα «Όχι» δηλώνουμε παρόντες, είμαστε εδώ, διεκδικούμε την ψήφο σας. Ζητούμε την ευκαιρία που δεν μας δόθηκε το 2010 τώρα που όλοι γνωρίζετε καλά πώς διοικήθηκε ο τόπος μας αυτήν την τετραετία και πώς διοικήσαμε εμείς τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα που ξέρετε την ανυπαρξία έργου σήμερα και το μεγάλο έργο που αφήσαμε εμείς. Τώρα που γνωρίζετε την σταθερή, ανυστερόβουλη παρουσία μας, τη δράση και τους κοινωνικούς μας αγώνες, στην Κερατέα, το Λαύριο, την Καμάριζα και τους οικισμούς. Τώρα που γνωρίζετε την εντιμότητα, την αγωνιστικότητα, τη συνέπειά μας, ιδίως τη στάση μας στο μεγάλο αγώνα κατά της χωματερής. Τώρα, πλέον, η επιλογή σας είναι εύκολη. Για τον Δήμο Λαυρεωτικής επιλέγετε εμπειρία, γνώση, αγωνιστικότητα, έργα, ήθος και εντιμότητα.
 
Στις 18 Μαΐου 2014 διεκδικούμε την ψήφο σας και το δικαίωμα να βρεθούμε σε αυτή τη θέση ευθύνης, να διοικήσουμε τον Δήμο μας.
 
Πρωταρχικοί μας στόχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι:
 
1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 
Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί ένα ευρύ πλέγμα έργων και δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια περιοχή που βιώνει βαθιά τη φτώχεια και την ανεργία. Ο Δήμος μας μπορεί και οφείλει να αναπτύξει τις κοινωνικές υποδομές και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία και στον συντονισμό ενός ευρύτερου δικτύου αλληλεγγύης μεταξύ του Δήμου, ανεξάρτητων δικτύων πολιτών και της Εκκλησίας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους αναξιοπαθούντες και άνεργους συμπολίτες μας, όσους πνίγονται από κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Και θα το πετύχουμε αξιοποιώντας κοινωνικούς πόρους και προγράμματα αλλά και με δικούς μας πόρους, χορηγούς και εθελοντές.
 
 
2. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
 
Η αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και οι ανάγκες του τόπου απαιτούν νέα εργαλεία ανάπτυξης. Η διεκδίκηση μεγάλων έργων μέσω του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την επόμενη πενταετία, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λαυρεωτικής απαιτούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα, διεκδίκηση και αγώνα. Η εμπειρία μας είναι οδηγός σίγουρης επιτυχίας.
 
3. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ
 
Μέσα από το ΕΣΠΑ, ταυτόχρονα, δίνονται μοναδικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των εμποροεπαγγελματιών, των ανέργων και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων και των νέων. Ο Δήμος θα πρωτοστατήσει στην αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών, με την οργάνωση γραφείου υποστήριξης και ενημέρωσης για όλους τους δικαιούχους.
 
4. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
 
Ο Δήμος υπάρχει και λειτουργεί για να υπηρετεί ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ και όχι μια στενή παρέα ψηφοφόρων ούτε μια κάστα συμφερόντων. Η σωστή, διαφανής και δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, οι ανοικτές υπηρεσίες σε όλους, ο οικονομικός έλεγχος, ο συμμετοχικός προγραμματισμός, αποτελούν κύριες προτεραιότητές μαςκαι ταυτόχρονα αυξάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών που θα θεωρούν το Δήμο σπίτι τους και τους εκλεγμένους αντιπρόσωπούς του υπηρέτες της κοινωνίας και του τόπου.
 
5. ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ
 
18 χρόνια αγώνων με κορύφωση τον ανεπανάληπτο ιστορικό αγώνα των 128 ημερών δεν θα πάνε χαμένα. Στον αγώνα αυτό νικήσαμε κοινωνικά και δικαστικά. Δεν αγωνιστήκαμε για να φέρουμε σκουπίδια στο Οβριόκαστρο ή δίπλα σε αυτό. Το κράτος επιμένει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Η μεθοδικότητα, η γνώση στο χειρισμό του κρίσιμου αυτού θέματος για τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει τις πάγιες θέσεις μας, μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Οι λανθασμένες αποφάσεις της τελευταίας τριετίας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην οριστική απεμπλοκή του τόπου μας από τα σενάρια καταστροφής του. Αυτήν την πενταετία θα κριθεί οριστικά αυτό το θέμα. Με εμάς στην διοίκηση θα το κερδίσουμε.
 
 
6. ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
 
Η συνένωση Καμάριζας, Κερατέας και Λαυρίου δημιούργησε προβλήματα στις πόλεις μας, σε πόλεις με αυτοτέλεια, οντότητα, ταυτότητα, ιστορία και οργανωμένες δομές. Στις αρχές της επόμενης θητείας θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», όσον αφορά τις περιοχές της Λαυρεωτικής (Καμάριζα, Κερατέα, Κουβαράς, Λαύριο, Σαρωνικός). Εκεί με κοινωνικά, γεωγραφικά, οικονομικά και επιστημονικά κριτήρια θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη λύση για την περιοχή μας.
 
 
 
Αγαπητοί συμπολίτες,
 
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας η συκοφαντία, ο εκφοβισμός, ο λαϊκισμός και η εκδούλευση θα βρεθούν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο και όλοι ξέρουμε από πού θα εκπορεύονται, ακόμα κι αν κρύβονται πίσω από χυδαία έντυπα και διαδικτυακούς ιστότοπους χωρίς υπογραφή. Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος. Εκείνος της γνώσης, της εντιμότητας, του ήθους, της εμπειρίας, της διαφάνειας, της αγωνιστικότητας, και των καινοτόμων ιδεών. Εργαζόμαστε για ένα Δήμο διοικητικά αυτόνομο, προτάσσοντας την προστασία των δημόσιων αγαθών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Πάνω από όλα εργαζόμαστε για την κοινωνική συνοχή, τη συνεργασία, την ενότητα, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Για μια κοινωνία αξιοπρεπή και όχι διχασμένη.
 
Στις εκλογές αυτές θα είμαστε μπροστά. Θα διεκδικήσουμε την ψήφο σας και θα έρθουμε να δείξουμε με το όραμά μας, με τις θέσεις μας, με το πρόγραμμά μας, αλλά, κυρίως, με ότι έχουμε καταγράψει και έχουμε δείξει απ’ την προηγούμενη θητεία μας, ως άτομα και ως παράταξη, το τι πρέπει να γίνει και πως πρέπει να πορευτεί ο Δήμος Λαυρεωτικής. Διεκδικούμε την ψήφο σας με όρους ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Όχι με όρους πολέμου και λάσπης που μας διχάζουν και μας αποδυναμώνουν. Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι μόνος μου. Κανένας μας δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα αν είναι μόνος. Αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον τόπο και την πατρίδα μας μαζί με τους συνεργάτες μου, παλαιούς και νέους, επιλέγουμε να βρεθούμε μπροστά. Με το μήνυμα αυτό σας καλώ να συστρατευθείτε μαζί μας.
 
 
 
Η δύναμη του Δήμου μας είναι η δύναμη των ανθρώπων του.
 
Είμαστε όλοι εμείς.
 
Ο τόπος μας, όλοι εμείς, τα παιδιά μας, ΑΞΙΖΟΥΜΕ το καλύτερο. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ να ξαναπάρουμε την ζωή στα χέρια μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όσα μας ανήκουν.
 
 
 
Με εκτίμηση,
Σταύρος Ιατρού
τέως Δήμαρχος Κερατέας,
Υποψήφιος Δήμαρχος Λαυρεωτικής Μάρτιος 2014
Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.