Το Μέγαρο στην πρωτοπορία της τέχνης…

«Icones» mια παράσταση σταθμός

Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο, παρουσιάστηκαν δύο έργα του Peter Maxwell Davies, πρωτοπόρου συνθέτη του μουσικού θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Η «βλάσφημη ομορφιά» του Miss Donnithorne’s Maggot και του Vesalii Icones δεν άφησε ασυγκίνητους τους θεατές: «μια διαφορετική πρόταση, που εμπλούτισε τις οπτικο-ακουστικές μας εμπειρίες […] Ο Ντέιβις διεισδύει στον ταραγμένο ψυχισμό και σαρκάζει […] Ο Ρήγος εκμεταλλεύτηκε τις εικόνες και τη μουσική με εξαίρετο τρόπο. […] Η Άρτεμις Μπόγρη… μια σπουδαία ερμηνεία. […] Υποδειγματική μουσική συνοδεία από το Ergon Ensemble με τη στιβαρή καθοδήγηση του Κάσπερ ντε Ρου.» (από το άρθρο του Γ. Μονεμβασίτη στην Ελευθεροτυπία, 25/2/2014)

«…εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση. Ο συνδυασμός μουσικής με εικόνα και χορό είχε αποτέλεσμα μια καλαίσθητη και συνάμα ρηξικέλευθη οπτικοακουστική δημιουργία. […] το βλάσφημο φινάλε του έργου δικαιώνει απόλυτα τις επιλογές του χορογράφου. […] Αξίζει να τονιστεί το χορευτικό ταλέντο του Τάσου Καραχάλιου […].» (από το άρθρο του Γ. Σμυρνή στο monopolis.gr, 13/2/2014)

Τον Μάρτιο και τον Μάιο στο Μέγαρο παρουσιάζονται δύο ακόμα παραγωγές σύγχρονου μουσικού θεάτρου: στις 13 & 14/3 το έργο Στην κόψη του ξυραφιού της Νάνσυς Μπινιαδάκη, και στις 9 & 10/5 το City Lives του Αλέξανδρου Μούζα.

Στην κόψη του ξυραφιού
13 & 14 Μαρτίου 2014/21:00
Η δημιουργία της Νάνσυς Μπινιαδάκη, ένα «κοντσέρτο για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε», ενώνει επί σκηνής μια ηθοποιό, μια πιανίστρια και μια ακροβάτισσα: Ο οργισμένα λυρικός μονόλογος-συμπίλημα της Άννας Καλαϊτζίδου, η δεξιοτεχνική ερμηνεία μουσικών έργων από διαφορετικές εποχές της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου και η επικίνδυνη αιώρηση της Μυρτώς Πετροχείλου συνθέτουν ένα δυνατό σχόλιο για τη μετέωρη κατάσταση που βιώνουμε, για το μείγμα φόβου και ανακούφισης που νιώθουμε μπροστά στην έλευση μιας νέας εποχής. Μια εποχή «αβίωτη» κατά τον Ιονέσκο, όπου δεν ξέρουμε πια «σε ποιον να απευθύνουμε την προσευχή μας».

City Lives
9 & 10 Μαϊου 2014

Στο City Lives ο Αλέξανδρος Μούζας περιγράφει μουσικά ένα αστικό τοπίο σε οριζόντια διαστρωμάτωση, το πώς δηλαδή ως σύγχρονοι κάτοικοι των πόλεων συνδεόμαστε μέσω των πολλαπλών μας δραστηριοτήτων, και άρα προσώπων μας, με άλλες ομάδες, βιώνοντας τελικά την πόλη ως καθημερινότητα πολλών επιπέδων. Μια multimedia παράσταση για ό,τι συνιστά την πόλη –πέρα από τα κτήρια και τους δρόμους της–, που συνδυάζει μουσική, λόγο, βίντεο και εικόνες. Το Ergon Ensemble και τους σολίστ (Μυρσίνη Μαργαρίτη, Άρτεμη Μπόγρη, Μαρία Βλαχοπούλου και Τάσο Αποστόλου) διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος.

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.