Οι καβγάδες φθείρουν την καρδιά

Τι δείχνει αμερικάνικη έρευνα για τους τσακωμούς στα ζευγάρια

Οι καβγάδες με τον σύντροφό μας δεν μας αναστατώνουν μόνο, αλλά βλάπτουν και την καρδιά μας, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο σύντροφός τους είναι πότε υποστηρικτικός και πότε όχι, παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα σκλήρυνσης των αρτηριών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι αρτηρίες τους νοσούν και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν και οι δυο σύντροφοι αντιλαμβάνονται την υποστήριξη που λαμβάνουν ο ένας από τον άλλο ως ελλιπή, τα επίπεδα της σκλήρυνσης των αρτηριών και των δυο τους είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Αρκετές έρευνες θεωρούν ότι η ποιότητα της σχέσης μας αποτελεί δείκτης της υγείας μας. Η διαφορά της συγκεκριμένης έρευνας, είναι ότι εστιάζει στο γεγονός ότι οι σχέσεις χαρακτηρίζονται τόσο από θετικούς, όσο και από αρνητικούς παράγοντες, με άλλα λόγια από αμφιθυμία.

Οι ερευνητές ρώτησαν 136 ζευγάρια –με μέσο όρο ηλικίας τα 63 χρόνια- να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να υπολογίσουν την ποιότητα του γάμου τους, καθώς και τα επίπεδα υποστήριξης που αντιλαμβάνονται ότι δέχονται από τον σύντροφό τους. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι το 30% θεωρούσε τον σύντροφό του υποστηρικτικό, ενώ το 70% τον θεωρούσε αμφίθυμο, δηλαδή πότε υποστηρικτικό και πότε όχι.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα ζευγάρια που έχουν αμφίθυμες απόψεις σχετικά με τον τρόπο που βλέπει ο ένας τον άλλο, αλληλεπιδρούν με τέτοιους τρόπους που τελικά αυξάνεται το στρες και υποτιμάται η προοπτική υποστήριξης στη σχέση», εξηγεί ο Bert Uchino, από το Πανεπιστήμιο της Utah.

Πηγή: vita.gr

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.