Χόκεϊ επί χόρτου!

Αποκλειστικό για τα neaonline

Αν και το άθλημα παίζεται στην Ελλάδα αρκετά χρόνια τώρα δεν έχει γίνει αρκετά γνωστό ακόμη. Είναι ένα άθλημα που μοιάζει με το ποδόσφαιρο λόγω διαστάσεων γηπέδου, τον αριθμό των παικτών και πολλά άλλα.
Εάν αναλογιστούμε ότι στο ποδόσφαιρο οι παίκτες τρέχουν και σε συνδυασμό κλοτσούν μία δερμάτινη μπάλα προσπαθώντας να «βάλουν γκολ» ξεγελώντας τον τερματοφύλακα…στο χόκεϊ οι παίχτες είναι βασικό να κρατούν ένα είδος μπαστουνιού και να τρέχουν πάλι σε συνδυασμό, προσπαθώντας και αυτή την φορά να σκοράρουν ξεγελώντας τον τερματοφύλακα, ο οποίος στην περίπτωση αυτή είναι ντυμένος με ειδικό εξοπλισμό. Το σκοράρισμα στο χόκεϊ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από πολύ ποιο κοντινή απόσταση προς το τέρμα , συγκριτικά με το ποδόσφαιρο. Το χόκεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε ειδικά διαμορφωμένα μεγάλα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα (outdoor), αλλά και σε κλειστές αίθουσες σάλας (indoor).
Οι ομάδες αποτελούνται για το «outdoor» από 11 παίχτες η κάθε μία και στο «indoor» από 5 παίχτες. Κάθε αθλητής κρατάει ένα μπαστούνι το οποίο είναι καμπυλωτό στην μία άκρη και στην άλλη επίπεδη. Με το άκρο του μπαστουνιού που είναι επίπεδο επιτρέπεται να χειρίζεται ο αθλητής μια μικρή μπάλα κατασκευασμένη από καουτσούκ και άμμο στο εσωτερικό της. Αντικειμενικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να σκοράρει στο αντίπαλο τέρμα. Οπωσδήποτε οι κανονισμοί διαφέρουν από το ποδόσφαιρο, αλλά μοιάζουν, αφού υπάρχουν φάουλ, πέναλτι, αποβολές. Είναι Ολυμπιακό αγώνισμα και έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα ως «Κερητίζειν» .
Το χόκεϊ είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως την Αγγλία, το Πακιστάν, την Αυστραλία,την Ινδία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Γερμανία αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες μπορεί να υπερηφανεύονται ότι πρώτοι το παίξανε στην αρχαιότητα με το ποιο πάνω αναφερόμενο όνομα αλλά ίσως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν βοηθήσει αρκετά για να γίνει ακόμη ποιο γνωστό στο ευρύ κοινό.
Το 2004 χάθηκε ένα μεγάλο στοίχημα με την μη συμμετοχή των Εθνικών Ομάδων στην Ολυμπιάδα της Αθήνας και έτσι όχι μόνο η Ελλάδα έλαμψε δια της απουσίας της αλλά το γεγονός αποθάρρυνε τους αθλητές και έβαλε και φρένο στην ανοδική πορεία του αθλήματος στην χώρα μας.
Οι δραστηριότητες των ομάδων στην Ελλάδα είναι πάρα πολλές. Η Ελληνική Ομοσπονδία Χόκεϊ επί χόρτου διεξάγει Πανελλήνια Πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών αλλά και πιο μικρών κατηγοριών ετησίως.
Ο πρώτος Σύλλογος που είχε τμήμα Χόκει στην Ελλάδα ήταν ο Παναθηναικός το 1927 μέχρι και λίγο πριν την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ακολούθησε ο Σύλλογος Α.Ο.Χ (Αθλητικός Σύλλογος Αναβρύτων) προερχόμενος από την Ομώνυμη Σχολή Αναβρύτων .

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρότι είχε αρκετές επιτυχίες στο άθλημα αυτό δεν ήταν αρκετές για να το ανεβάσει ποιο ψηλά και να το κάνει ποιο γνωστό.
Στο διάστημα αυτό υπήρξαν επιτυχίες όπως το Βαλκανικό Κύπελλο Σάλας το 2007, Βαλκανικό Κύπελλο κάτω των 21 ετών το 2007, το Ευρωπαικό Κύπελλο Εθνικών Ομάδων Ανδρών 2013, και γενικά κάποιες ικανοποιητικές παρουσίες σε Συλλογικό και Εθνικό Επίπεδο.
Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αρκετοί Σύλλογοι με πρωτοπόρο την Ομάδα Α.Ο.Χ. Ανάβρυτα, τον Αστέρα Αγίων Αναργύρων, τον Εθνικό Πειραιώς, τον Υμητό Κηφισιάς, Ναπαίο Απόλλων Αγ. Δημητρίου, Αγ. Λάζαρος και την επαναδραστηριοποίηση του τμήματος Χόκει του Παναθηναικού.
Η ανάπτυξη του αθλήματος βασίζεται στην προσπάθεια των Συλλόγων και των ικανών προπονητών τους, και όλων όσων αγαπούν το άθλημα, για να βρεθούν ένα σκαλοπάτι ποιο ψηλά.

DSCF6874

DSCF6870

Στιγμιότυπα από αγώνες ΧΟΚΕΙ
Αγώνας Χοκευ ΜΆΙΟς 2010 (3)Αγώνας Χοκευ ΜΆΙΟς 2010 (4)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.