ΕΟΠΥΥ: Πότε πληρώνουμε για την ιατρική επίσκεψη;

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ απαντώντας στα κατά καιρούς δημοσιεύματα που θέλουν τους συμβεβλημένους γιατρούς του οργανισμού να ζητούν από τους ασφαλισμένους χρηματικά ποσά για την παροχή των υπηρεσιών τους, διευκρινίζει ότι η ιατρική επίσκεψη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν απαιτεί καμιά απολύτως πληρωμή.

Χρηματικό αντίτιμο καταβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις όπου:
Υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15% από την πλευρά του ασφαλισμένου,
Η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 200 επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος,
Ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που δεν έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές,
Ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί τον γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης.

Αυτό σημαίνει ότι, ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Επίσης εκτός των συμβεβλημένων, όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να χορηγούν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι συγκεκριμένοι γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.