Το πλαστικό φαγητό μειώνει το IQ των παιδιών

Το πλαστικό φαγητό μειώνει το IQ των παιδιών

fastfoodΤα παιδιά που καταναλώνουν συχνά “πλαστικό” φαγητό έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με άλλα που καταναλώνουν φαγητό από φρέσκα υλικά, υποστηρίζει τώρα νέα μελέτη.Ευφυία στο… πιάτο
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Γκολντσμιθς εξέτασαν τις περιπτώσεις 4.000 παιδιών από τη Σκώτια ηλικίας από τριών έως πέντε ετών σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες – πόσο συχνά δηλαδή έτρωγαν έτοιμο ή σπιτικό φαγητό. Είδαν λοιπόν, ότι οι γονείς με υψηλότερο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο έτειναν να παρέχουν συχνότερα στα παιδιά τους γεύματα μαγειρεμένα με φρέσκα υλικά, τα οποία είχαν θετική επίδραση στην ανάπτυξη της γνωστικής τους ικανότητας.Αντιθέτως, τα παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες χαμηλότερου κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου φάνηκε να καταναλώνουν συχνά γρήγορο φαγητό, γεγονός που μακροπρόθεσμα επηρέαζε τον δείκτη νοημοσύνης τους.
«Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυτό είναι κοινή λογική» εξηγεί η δρ Σόφι Φον Στουμ από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
«Προηγούμενες μελέτες ωστόσο, εξέταζαν μόνο την επίδραση συγκεκριμένων ομάδων τροφών στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών αντί να λαμβάνουν υπόψη τους διάφορους τύπους γευμάτων» προσθέτει.

Σύμφωνα με την ειδικό, οι κοινωνικο-οικονομικές διαφορές μεταξύ των οικογενειών φάνηκε να συνδέονται άμεσα με την επιλογή γευμάτων για τα παιδιά. «Σε λιγότερο προνομιούχες οικογένειες οι γονείς συχνά έχουν λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για την προετοιμασία ενός μαγειρεμένου γεύματος για τα παιδιά τους. Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν χαμηλότερα αποτελέσματα σε τεστ μέτρησης του δείκτη νοημοσύνης τους και πολλές φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο».

«Τα σχολεία από την πλευρά τους θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να φέρουν τη διατροφή των παιδιών αυτών σε μια ισορροπία, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες» λέει η δρ Φον Στουμ.
Παλαιότερα ευρήματα

Προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας είχε δείξει ότι ενώ η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων ενίσχυε τη νοημοσύνη, τα παιδιά μέχρι τριών ετών που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη ηλικία χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που είχε παρουσιαστεί στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology & Community Health» το 2010, τα παιδιά που καταναλώνουν γρήγορο φαγητό όπως π.χ. πίτσες, πατατάκια και μπισκότα, πριν από την ηλικία των τριών ετών, ενδεχομένως σε μεγαλύτερη ηλικία να έχουν χαμηλότερο IQ από ό,τι παιδιά που τρώνε σπιτικό φαγητό πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά.

tovima.gr

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Stop Alimentarius

fastfoodΤα παιδιά που καταναλώνουν συχνά “πλαστικό” φαγητό έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με άλλα που καταναλώνουν φαγητό από φρέσκα υλικά, υποστηρίζει τώρα νέα μελέτη.Ευφυία στο… πιάτο

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Γκολντσμιθς

Δείτε την αρχική δημοσίευση 341 επιπλέον λέξεις

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, εκδηλώσεις για βιβλία, συμβουλές για νέους συγγραφείς, αλλά και τα νέα μου βιβλία. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com.