Κίνδυνος για τα νεογέννητα που κοιμούνται με τους γονείς τους

Δημοσίευση: 21-5-2013, 16:06 Τελευταία ανανέωση: 21-5-2013, 16:06

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

TA NEAonline.gr
Τα νεογέννητα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου ακόμα και αν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Ο κοινός ύπνος γονέων-βρεφών γίνεται ολοένα συνηθέστερος, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις προς τους γονείς να κοιμίζουν τα μωρά σε μία κούνια δίπλα στο κρεβάτι τους και όχι μαζί τους – ιδίως εάν είναι καπνιστές, πότες ή κάνουν χρήση ουσιών.

Ωστόσο η νέα μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα, δείχνει πως υπάρχει κίνδυνος για τα μωρά, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής των γονέων.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος να χάσει ένα μωρό τη ζωή του από σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου ήταν τριπλάσιος σε όσα κοιμόντουσαν μαζί με τους γονείς τους απ’ ό,τι μεταξύ όσων κοιμόντουσαν στην κούνια τους, ακόμα και αν κανένας από τους γονείς δεν κάπνιζε, δεν έπινε και δεν έκανε χρήση ουσιών.

Ήταν επίσης αυξημένος ακόμα και στα μωρά που θήλαζαν, και τα οποία θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο.

Οι ερευνητές λένε πως μια πιθανή αιτία του αιφνιδίου θανάτου είναι ο πνιγμός, ο οποίος είναι πιθανότερος στα μωρά ηλικίας κάτω των 3 μηνών, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των θυμάτων του συνδρόμου.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «BMJ Open», εξέτασαν στοιχεία από 1.472 βρέφη τα οποία έχασαν τη ζωή τους από σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών και 4.679 ανάλογης ηλικίας, υγιή μωρά.

Όπως διαπίστωσαν, όταν τα μωρά δίχως παράγοντες κινδύνου κοιμόντουσαν στην κούνια τους οι πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου ήταν 0,08 στις 1.000, αλλά όταν κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους αυξάνονταν σε 0,24 στις 1.000.

Αν μάλιστα οι γονείς έπιναν, κάπνιζαν ή/και έκαναν χρήση ουσιών, ο κίνδυνος αυξανόταν κατακόρυφα.

Καθώς μεγάλωνε η ηλικία των βρεφών, εξάλλου, ο κίνδυνος σταδιακά μειωνόταν.

«Με βάση τα ευρήματά μας υπολογίσαμε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το 88% των θανάτων που συνέβησαν σε μωρά που κοιμόντουσαν με τους γονείς τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπομπ Κάρπεντερ, καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Κάθε χρόνο καταγράφονται μόνο στη Βρετανία 300 θάνατοι από σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου βρεφών. Το 40% από αυτούς θα αποφεύγονταν, εάν οι γονείς δεν έπαιρναν τα μωρά μαζί τους στο κρεβάτι».

Το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών περιγράφει τον αιφνίδιο θάνατο ενός φαινομενικά υγιούς μωρού, για άγνωστους λόγους. Η ηλικία υψηλού κινδύνου για το σύνδρομο είναι 2-4 μηνών, ενώ στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα μωρά πεθαίνουν στον ύπνο τους.

Το σύνδρομο είναι συχνότερο σε μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή έχουν χαμηλό βάρος γέννησης, στα αγόρια, σε όσα δεν θηλάζουν και σε όσα έχουν γονείς που καπνίζουν, πίνουν ή παίρνουν ναρκωτικά.

Πηγή : Web Only

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.