Η κρίση αρρωσταίνει τους Έλληνες

Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη
TANEAonline.GR

Τα «σημάδια» της έχει αφήσει η κρίση στην υγεία των Ελλήνων, με τις έρευνες να καταγράφουν αύξηση στα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης. Το αποτέλεσμα είναι αρκετοί πολίτες να επιχειρούν να «σβήσουν» το στρες και την ανασφάλεια με την κατανάλωση οινοπνεύματος και την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Τα στοιχεία αυτά δεν προκαλούν έκπληξη – όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες – εάν λάβει κανείς υπ΄οψιν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία εφτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Μάλιστα οι επιπτώσεις φαίνονται πλέον και στους νέους, δεδομένου ότι ο ένας στους δύο φοιτητές υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή του στα μαθήματα.

Περιγραφική είναι και η δήλωση του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκου Σουλιώτη, ο οποίος αναφερόμενος στην απαισιοδοξία των ελλήνων φοιτητών, τόνισε ότι «πολλοί σκέφτονται να φύγουν έξω και κάποιοι ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία φέρει την υπογραφή του καθηγητή του πανεπιστημίου Αθήνων κ. Ιωάννη Υφαντόπουλο και έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.000 ατόμων, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες της κλίμακας του «Υγειόμετρου».

Πάντως, η ψυχική υγεία των Ελλήνων φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά μείζονος κατάθλιψης στην Ελλάδα την περίοδο 2008 -2011.

Αλκοόλ

Το 20% των ανδρών στη χώρα μας πίνει περισσότερα από 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Και μπορεί τα στοιχεία να είναι μεν πιο καθησυχαστικά για τις γυναίκες, αφού μόλις το 3% πίνει καθημερινά, ωστόσο ανεξαρτήτως γένους οι Έλληνες παραδέχονται ότι το αλκοόλ έχει γίνει μέρος της ζωής τους.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», Σπύρος Ντουράκης, από το ποτό απέχουν μόλις το 8% των ανδρών και το 30% των γυναικών.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των δεκαπεντάχρονων μαθητών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη σε εβδομαδιαία βάση. Ειδικότερα, ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ,και ένανα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε έξοδό τους τουλάχιστον 3 ποτά.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπεράσματα, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ) που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 – 25 Μαΐου.

Πηγή : Web Only

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.

One thought on “Η κρίση αρρωσταίνει τους Έλληνες”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.