Τα διατροφικά σκάνδαλα πρέπει να σταματήσουν!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια μεγάλη αναμόρφωση των ελέγχων τροφίμων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και αρκετές αλλαγές σχεδιάζονταν εδώ και καιρό, το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο, με το αλογίσιο κρέας, ανάγκασε την Ευρώπη να περιλάβει, στη σχεδιαζόμενη αλλαγή, μέτρα, για την καταπολέμηση της απάτης, στον τομέα των τροφίμων.

Η θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, μέτρων, που στοχεύουν στον εντοπισμό της νόθευσης των τροφίμων, όπως οι ξαφνικοί έλεγχοι και οι σημαντικές κυρώσεις, κινείται, σε θετική κατεύθυνση. Τα τρόφιμα, που καταλήγουν, στο πιάτο μας, πρέπει να είναι ασφαλή και να ανταποκρίνονται, στις προσδοκίες, που δημιουργούν οι διαφημίσεις τους. Όμως, ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις αλλαγές, στους ελέγχους των τροφίμων, αποτελούν ένα θετικό βήμα, οι καταναλωτές εκφράζουμε επιφυλάξεις, αν θα υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι ελεγκτές, για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Επιπλέον, για τις κυρώσεις, η Ευρώπη πρέπει να θεσμοθετήσει αυστηρά κατώτατα όρια, που θα αποθαρρύνουν επίδοξους «απατεώνες».

Είναι, λοιπόν, σημαντικό (όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών-BEUC) να υπάρξει συντονισμός των ελέγχων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο κάτω – κάτω ζούμε, σε μια Ενιαία Αγορά. Η έγκαιρη ανίχνευση της νοθείας των τροφίμων και η παραδειγματική τιμωρία, όσων εμπλέκονται, σε διατροφικά σκάνδαλα, θα δυναμώσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που το τελευταίο χρονικό διάστημα, δέχεται απανωτά χτυπήματα.

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.