ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Γνωριμία με τον Μουσικό-Μαέστρο Αναστάσιο Λαζάρου

TASOS 2012Παρουσίαση Βάλια Μιχαήλ

Η αγάπη μου για την μουσική αλλά και την δημοσιογραφία με έφερε κοντά στον Τάσο Λαζάρου τον νέο αυτό άνθρωπο που είχε την τύχη να γεννηθεί από δύο γονείς αξιόλογους λάτρεις της Μουσικής. Ανδρέας Λαζάρου ο πατέρας γνωστός Μαέστρος και καταξιωμένος, με μπάσα φωνή και Φλωρεντία Λαζάρου η μητέρα σοπράνο με παρουσία στην Λυρική σκηνή. Με μια τέτοια κληρονομιά γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1975 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο, όπου και έλαβε τις πρώτες του μουσικές γνώσεις σε ηλικία 6 ετών.
Μαθήτευσε στο Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης, όπου δίδασκε επί σειρά ετών μουσική και ο πατέρας του, Ανδρέας Λαζάρου και απεφοίτησε το 1993. Παράλληλα συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών στις τάξεις πιάνου με την Α. Πιτσιρίλλου και θεωρητικών με τον Α. Αργυρού, αποκτώντας το πτυχίο Πιάνου με Άριστα (2001) και ολοκληρώνοντας τον κύκλο των ανώτερων θεωρητικών με τα πτυχία Αρμονίας (1997), Αντιστίξεως (1999) και Φυγής (2001), όλα με Άριστα. Μαζί με τη θεωρητική σπουδή, έχει ολοκληρώσει και την φωνητική ως βαρύτονος, όντας διπλωματούχος Μονωδίας (2007) με «Άριστα παμψηφεί και Β’ βραβείο» στην τάξη του Σταμάτη Μπερή, πρωταγωνιστή της Ε.Λ.Σ. Επιπλέον έχει φοιτήσει δύο έτη πάνω στο μάθημα της Σύνθεσης (τάξη Α. Αργυρού), παρακολούθησε κατά καιρούς διάφορα σεμινάρια για την φωνητική τέχνη (Στ. Μπερής, Λ. Αγγελοπούλου, κ.α.), την τεχνική στο πιάνο (Δ Τουφεξής), τη διεύθυνση χορωδίας (Α. Κοντογεωργίου) καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής κύκλο μαθημάτων ερμηνείας και ύφους πάνω στα έργα του J.S.Bach, υπό τον H. Rilling. Στην παρούσα φάση τέλος, ολοκληρώνει και τους τελικούς κύκλους σπουδών εκκλησιαστικού οργάνου και θρησκευτικής μουσικής, με σκοπό την απόκτηση του αντιστοίχου διπλώματος από τo Associated Board of Royal Schools of Music του Λονδίνου. Ομιλεί πολύ καλά τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Aκολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, επέλεξε να υπηρετήσει τον ευρύτερο τομέα της χορωδιακής μουσικής και της διδασκαλίας κι έτσι, αρχικά σαν χορωδός και ύστερα σαν πιανίστας, ανέβηκε εντέλει στη θέση του μάεστρου, χάρις και στη συνεχή και καθοριστική υποστήριξη που είχε από τον πατέρα του και τους δασκάλους του.
Έτσι, έχοντας εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Π.Ναυτικό, εργάζεται ως μαέστρος στη Δημοτική χορωδία Κερατέας (από το 1995), στην παιδική χορωδία του Δήμου Κερατέας (από το 1999) στην χορωδία του ΚΑΠΗ Κερατέας (από το 2002), ως καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος στον Μουσικό Ομιλο Νοτίων Προαστίων Αττικής (από το 1998), ως τακτικός καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, τμήματος προετοιμασίας ΑΕΙ, χορωδιακής διεύθυνσης, έκφρασης και διδασκαλίας στο Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης (2003-2005)και το Εθνικό Ωδείο Σπάρτης (2004-2007), ως καθηγητής μονωδίας στο Εθνικό Ωδείο Ηλιούπολης, ενώ μέχρι και το 2000 εργάστηκε ως καθηγητής της Ωδικής και μαέστρος, ιδρύοντας την παιδική χορωδία του Ζαννείου Ιδρύματος Εκάλης.
Άλλες δραστηριότητες αποτελούν η συμμετοχή του στη χορωδία Δήμου Παλ. Φαλήρου, ως βοηθός μαέστρου και πιανίστας κατά περίσταση, η θέση του ως οργανίστας στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής (2001-2007) στη Ν.Σμύρνη, συνοδεύοντας την εκκλησιαστική χορωδία του ναού υπό τον Χ. Παρασκευόπουλο, και τέλος η ενεργός ενασχόλησή του με το κλασσικό τραγούδι με δάσκαλο τον Σταμάτη Μπερή. Από το 2001 επίσης είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών.
Ως σολίστ υποδύθηκε τον Uberto στην όπερα «La serva padrona» συνεργαζόμενος με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης (2009) σε σκηνοθεσία Γ. Καραχισαρίδη, επίσης τον ρόλο τον Δον Μανίφικο στην παιδική σκηνή της ΕΛΣ στο έργο «Η Σταχτοπούτα» (2007 – 2008) του Ροσσίνι σε προσαρμογή – σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Όντας χορωδός, έχει συμπράξει με την χορωδία της ΕΡΤ (έργα Mendelssohn, Borodin, κ.α.), με τη χορωδία Fons Musicalis (Zauberfloete 2005 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Zauberfloete για παιδιά 2005 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), στην παράσταση της ΕΛΣ «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια» – Αφιέρωμα στον Θ. Σακελλαρίδη (Ακροπόλ 2007 – 2008), σε παραγωγές της ΕΛΣ (Turandot 2008, Tannhaeuser 2009, Aida 2009), στα περισσότερα χορωδιακά φεστιβάλ της Ελλάδος, ενώ σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες αποκόμισε από χορωδιακούς διαγωνισμούς του εξωτερικού (Arezzo, Spittal, Llangollen, Wien, St. Petersburg, Savigliano, Budapest, Olomouc, Trnava, Cantonigros), ερχόμενος σε επαφή με επιφανείς χορωδίες και μαέστρους.
Σαν μαέστρος ο ίδιος, έχει παρουσιάσει με τις προαναφερθείσες χορωδίες πολυάριθμες συναυλίες, ιδιαιτέρως δε με τη Δημοτική της Κερατέας έχει αξιοσημείωτη παρουσία στο εξωτερικό (Ιταλία 1999, Iσπανία 2003), και εμφανίσεις στην τηλεόραση και τη ραδιοφωνία.
Έχει στο ρεπερτόριό του τους εξής ρόλους:
Don Magnifico (Cenerendola), Papageno (Zauberfloete), Figaro (Nozze di Figaro), Don Giovanni (Don Giovanni), Malatesta (Don Pasquale), Rodrigo (Don Carlos), Don Bartolo (Barbiere di Siviglia), Uberto (La serva padrona), Silvano (Un Ballo in maschera) και Valentin (Faust).

Έχει τέλος ερμηνεύσει αποσπάσματα από ρόλους:
Germont (La Traviata), Tonio (Pagliacci), Iago (Otello), Falstaff, Dulcamara (Elisir d’ amore), Dapertutto (Contes d’ Hoffmann), Guglielmo (Cosi fan Tutte), Onegin (Eugene Onegin), Don Carlo (Ernani), Rigoletto, Lord Ashton (Lucia), Conte di Luna (Trovatore), κύκλους Lieder των Schubert, Schumann, Wolf, Mendelssohn, Brahms, ορατόρια (J. S. Bach: Weihnachtsoratorium, Matthaeus-Passion, Brahms: Ein Deutsches Requiem, λειτουργίες του Mozart κ.α.) και Έλληνες συνθέτες.

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.