Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργίας Εκδήλωση Κατασκευής Παραδοσιακού Χαρταετού

ekdilosi xartaetoi 2013

ekdilosi xartaetoi 2013 (16)

ekdilosi xartaetoi 2013 (6)

ekdilosi xartaetoi 2013 (5)

ekdilosi xartaetoi 2013 (2)

ekdilosi xartaetoi 2013 (14)

ekdilosi xartaetoi 2013 (20)

ekdilosi xartaetoi 2013 (17)ekdilosi xartaetoi 2013 (5)28 Φεβρουαρίου 2013

Βάλια Μιχαήλ
neaonline

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου έγινε εκδήλωση κατασκευής παραδοσιακού Χαρταετού στον Εξωραιστικό Σύλλογο στην Πλάκα Κερατέας. Την ιστορία του Χαρταετού εξήγησε στους μικρούς φίλους της Λέσχης η καθηγήτρια Βάλια Μιχαήλ, και την κατασκευή του Χαρταετού έδειξε ο δεξιοτέχνης στην κατασκευή Ανδρέας Πολλάκης ο οποίος αφηγήθηκε στα παιδιά την δική του προσωπική ιστορία με τους χαρταετούς αλλά και πως κατασκευάζεται βήμα προς βήμα και έτσι οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δούν από κοντά
όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται όπως ειδικά χαρτιά με κερί, καλάμι και κόλλα φτιαγμένη από αλεύρι και λεμόνι.
Εντύπωση έκανε η κατασκευή του σκελετού, τα δεσίματά του αλλά και η κόλλα που αποτελείτο από μερικές κουταλιές αλεύρι βρασμένο με νερό σαν κρέμα και την προσθήκη ενός φρέσκου λεμονιού. Η κόλλα αυτή απεδείχθηκε ισχυρότατη κόλλησε όλα τα κομμάτια του χαρτιού και άντεξε στους δυνατούς ανέμους.Όσο για την ουρά του αετού αποτελείτο από εκατοντάδες λωρίδες από παλιές εφημερίδες ενωμένες με σπάγγο.
Στην Ελλάδα αλλά και στις ποερισσότερες χώρες του κόσμου δεν υπάρχει περίπτωση να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα χωρίς τον χαρταετό ο οποίος λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην Άπω Ανατολή πριν από 3.000 χρόνια. Είναι γνωστά τα παιχνίδια με τους χαρταετούς αλλά και οι ιστορίες από εφευρέτες που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική του στην επιστήμη, στις μεταφορές αλλά και να ταξιδέψουν.
Οι άνθρωποι προσπαθώντας να πετάξουν σαν πουλιά και η επιθυμία τους να νικήσουν την βαρύτητα χρησιμοποίησαν χαρταετούς για να ανέβουν ψηλά, άλλοι τοποθέτησαν έληκες και προπάθησαν να κάνουν διαδρομές στον αέρα, το βλέπουμε άλλοστε σε εικόνες που χρονολογούνται από το 500 π.Χ.

Στην Κίνα η ιστορία του χαρταετού ήταν πολύ παλιά και τα υλικά που χρησιμοποιούντο ήταν το καλάμι για το πλαίσιο και το μεταξωτό ύφασμα για την κατασκυή του αλλά και την ουρά. Οι μύθοι και η θρησκεία δίνουν στους αετούς μία άλλη διάσταση.
Στην επιστήμη ο εφευρέτης Benjamin Franklin πειραματίστηκε με τους χαρταετούς για να ερευνήσει τον ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα. Μελέτες χρησιμοποιώντας χαρταετούς έκανε επίσης και ο φυσικός και εφευρέτης Alexander Graham Bell.
Το 1890 και συνεχίζοντας για περίπου 40 χρόνια, οι χαρταετοί-κουτιά, οι χρησιμοποιήθηκαν στην μετερεωλογία για να μετρούν την ταχύτητα του αέρα, τη θερμοκρασία, τη βαρομετρική πίεση και την υγρασία.Στίς μεταφορές το 1894 ο Lawrence Hargrave προσπαθ ώντας να ανακαλύψει το αεροπλάνο ανυψώθηκε από το έδαφος χρησιμοποιώντας τέσσερις χαρταετούς.
Το 1903, ο Samuel Franklin Cody διέσχισε τη Μάγχη με ένα όχημα που κινούσαν χαρταετοί.
Τέλος οι χαρταετοί έπαιξαν σπουδαίο ρόλο και στην κατασκοπία αφού σήκωσαν ψηλά στρατιωτικούς παρατηρητές που ήθελαν να κατασκοπεύουν τον εχθρό, αλλά και στον Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (1939-1945), χρησιμοποιήθηκαν σαν στόχοι βολής.

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.