Τιμητικές πλακέτεςστα μέλη της Φιλαρμονικής στο Λαύριο

Η Ευτέρπη, η μούσα της ευχαρίστησης και της μουσικής,  «αγκάλιασε»  τη πόλη του Λαυρίου, τη περασμένη Κυριακή και χάρισε απλόχερα , αυτό που μόνο η μουσική μπορεί να προσφέρει. Τη ψυχική ανάταση. Το ιστορικό αυτό κτίριο, ήταν  το κέντρο της μουσικής, του θεάτρου και του χορού για την πόλη του Λαυρίου για σχεδόν έναν αιώνα, από όπου ξεπήδησαν σημαντικοί Λαυριώτες μουσικοί, για τους οποίους η πόλη είναι περήφανοι.

Μπροστά σε ένα κοινό που είχε εκστασιαστεί από τη μαγεία του χώρου, τα μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής απέδειξαν ότι είναι άξιοι συνεχιστές της ένδοξης ιστορίας της μπάντας του 1893,  που αποτελείτο από τεχνίτες  βιρτουόζους μεταλλουργούς.O Δήμος Λαυρεωτικής θέλοντας να τιμήσει τους εναπομείναντες  αρχιμουσικούς και μουσικούς  της ομώνυμης Φιλαρμονικής, απένειμε τιμητικές πλακέτες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους κ.κ. Σταμάτη Καλουπάκη και Αργύρη Τσιριγώτη, που προσφέρουν ακόμη και σήμερα τα φώτα τους, στις νεότερες γενιές που στελεχώνουν  την Φιλαρμονική του Δήμου μας .

Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο « ζωντάνεψε» κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής Λαυρίου, υπό την καθοδήγηση του γνωστού και καταξιωμένου μαέστρου, κ. Θεόδωρου Λεμπέση, και  συγκίνησε με τις δυο ουβερτούρες που παρουσίασε.

Στη συνέχεια, η «Ορχήστρα των Θαυμάτων», όπως χαρακτηριστικά έχει ονομαστεί η Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρας της ΕΡΤ, απέδειξε ότι επάξια  βραβεύτηκε από την UNESCO για την παιδαγωγική και ποιοτική της προσφορά, αφού οι νεαροί μουσικοί της μάγεψαν τους παρευρισκομένους με την δεξιότητα αλλά πολύ περισσότερο με το πάθος που εκτέλεσαν το πρόγραμμά τους, υπό την  διδασκαλία και διεύθυνση της κας Νίνας Πατρικίδου, διακεκριμένης καθηγήτριας βιολιού και εξάρχουσας της Λυρικής Σκηνής.  

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κωνσταντίνος Λεβαντής, ανέφερε ότι οι προσπάθειες του δήμου να  αποκτήσει το κτήριο – έμβλημα της ιστορικής διαδρομής της πόλης, ξεκίνησαν το 1994.               Οι απαιτήσεις του τελευταίου ιδιοκτήτη, η αδυναμία του δήμου να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια, οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες, μας έφεραν στο 2011 χωρίς αποτέλεσμα. Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών για τον καθορισμό της οριστικής τιμής αποζημίωσης άνοιξε το δρόμο  της τελικής διαπραγμάτευσης.  Το ποσό που θα δοθεί είναι 861.074,45 ευρώ.  Οι 600.000 δόθηκαν από τη ΔΕΗ σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΗ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Λαυρεωτικής το 2005. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από χρήματα του Δήμου σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Τόνισε, τέλος, ότι  «οφείλουμε να σώσουμε αυτό το χώρο από τη φθορά και τη λήθη. Να τον αποκαταστήσουμε και να τον παραδώσουμε και πάλι στη Φιλαρμονική μας.  Γιατί αυτό πρέπει να είναι το σπίτι της.Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου με κέντρο την Ευτέρπη, που θα περιλαμβάνει τις διπλανές ιδιοκτησίες, το φοινικόδασος και τη συνοικία του Κυπριανού. Ένα νέο κέντρο πολιτισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και άθλησης στην είσοδο της πόλης».

Τα ΘΟΡΙΚΙΑ, που φέτος διοργάνωσε το Ν.Π.Δ.Δ Λαυρεωτικής  ΘΟΡΙΚΟΣ, ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα. Η απόκτηση της Ευτέρπης, διασώζει ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας μας από τη λησμονιά.

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιστορίας και των συμβόλων της πόλης, με τη βοήθεια και την συμβολή όλων μας,

μας κρατάει ζωντανούς, συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου,  προσφέρει ευκαιρίες στους νέους μας.

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Μπίστας

Advertisements

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.