«Ανησυχητικά τα στοιχεία για τον τομέα της απασχόλησης στην Περιφέρεια Αττικής».

Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ανησυχητικά τα στοιχεία για τον τομέα της απασχόλησης στην Περιφέρεια Αττικής».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Λούκα Κατσέλη στην απάντησή της αναφέρει κάποια προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης χωρίς όμως να φαίνεται πουθενά σε ποιό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται. Από την απάντηση διαφαίνεται ότι ναι μεν υπάρχουν προγράμματα τα οποία συνδράμουν στην ενίσχυση της απασχόλησης αλλά προφανώς αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν αφού σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα η ανεργία καλπάζει με τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς.

Στην απάντησή της δεν παρέλειψε ακόμα να μας τονίσει δεδομένα τα οποία μας προβλημάτισαν εξαρχής και μας ώθησαν να κάνουμε την ερώτηση. Η Υπουργός μας γνωστοποιεί εκ νέου το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ότι «η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί τον ισχυρότερο επιχειρηματικό ιστό της εθνικής οικονομίας. … Λόγω του μεγάλου πληθυσμιακού μεγέθους της απαιτεί κατά προτεραιότητα δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού και ολοκληρωμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες. Επίσης, απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη συγκεκριμένων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού που στην Αττική, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, έχουν μεγάλη πληθυσμιακή αναφορά.»

Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση ήταν προδιαγεγραμμένη, οι όποιες καθυστερήσεις περίττευαν. Η κυβέρνηση δεν έλαβε άμεσα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προλάβει στρεβλώσεις της οικονομίας. Αντ’ αυτού προχώρησε σε επιβολή νέων φόρων, αύξηση των φορολογικών συντελεστών, περικοπή μισθών και συντάξεων, πάγωμα προσλήψεων, επιβολή έκτακτων εισφορών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες και άλλα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

Όλα αυτά οδήγησαν στον περιορισμό της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας. Η ύφεση ξεπέρασε το 4,6%, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 14,8% το Δεκέμβριο του 2010, ο πληθωρισμός από το 1,9% πήγε στο 5,2%. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας έπεσε 12 ολόκληρες θέσεις. Από την 71η θέση που κατείχε η χώρα το 2009, κατρακύλησε στην 83η το 2010.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο περιορισμός του αριθμού των απασχολουμένων λόγω απώλειας θέσεων εργασίας και δραστικής μείωσης της δημιουργίας νέων θέσεων. Το ποσοστό της ανεργίας στην Αττική, όπου είναι συγκεντρωμένη η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας, έφτασε το Νοέμβριο του 2010 το 13,9% από 10,7% το Νοέμβριο του 2009.

Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.

Και παρόλο που η ανεργία έχει εκτιναχθεί, καθυστερούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων. Η αναμονή αυτή αφορά έξι διαγωνισμούς ανάθεσης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για κατάρτιση, πιστοποίηση και απασχόληση 63.300 ατόμων, συνολικού προϋπολογισμού 284.999.999 ευρώ. Η μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως επισημάνθηκε, πέρα από τις άμεσες συνέπειες, εγκυμονεί και τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων.

Το ζητούμενο είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης, η μείωση των ανισοτήτων και της ανεργίας, η βελτίωση των εισοδημάτων. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει την επιλογή του κατάλληλου μείγματος των μέσων που θα μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Ο κ. Μπούρας θα βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών του, κάνοντας χρήση του χρήσιμου εργαλείου του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.

One thought on “«Ανησυχητικά τα στοιχεία για τον τομέα της απασχόλησης στην Περιφέρεια Αττικής».”

  1. Κύριε Μπούρα τα στοιχεία αυτά που παραθέτετε ποιό πάνω δεν είναι τόσο αξιόπιστα!
    Μήν ξεχνάτε ότι κάποτε λέγατε ότι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας είναι όλοι
    αυτοί που δημιούργησαν δικές τους επιχειρήσεις. όλοι όσοι εργάζονται σε μαγαζιά μικρά ή μεγάλα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες απο μικροπωλητές, ζωγράφους, αγιογράφους,ψιλικατζήδες,ελαιοχρωματιστές κ.λ.π. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πλήρωναν ΤΕΒΕ και άλλα ταμεία…ή χρωστάνε στα ταμεία τους γιατί τα έσοδα τους ήταν μικρότερα από τα έξοδα τους…Όλοι αυτοί δεν είναι γραμμένοι σε κανένα ταμείο ανεργίας και πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί!!! Η ραχοκοκαλιά πάσχει απο ανίατη ασθένεια!!!και η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.