Οι Καλλάσα του Πακιστάν και ο θρύλος της Ελληνικής Καταγωγής τους

Η φυλή των Καλλάσα παρά τον μικρό αριθμό των μελών της είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Έχουν γραφεί πάνω από 100 βιβλία και μελέτες. Η μοναδική στον κόσμο αρχαία παράδοσή τους έλκει στα μέρη τους απλούς περίεργους τουρίστες αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων που προσπαθούν να μελετήσουν τα αρχαία ήθη και έθιμα τους και να λύσουν το μυστήριο της καταγωγής τους όπου ένας θρύλος λέει  ότι μερικοί στρατιώτες του Αλέξανδρου του Μακεδόνα(Σικάντερ Άζαμ) εγκαταστάθηκαν στο Τσιτράλ και οι σημερινοί Καφίρ –Καλλάσα είναι οι απόγονοί τους.

Οι γεροντότεροι διηγούνται αυτό το θρύλο στους επισκέπτες της κοιλάδας. Οι ίδιοι οι Καλλάσα λένε:  «μερικές από τις λέξεις μας είναι ακόμη ίδιες με των Ελλήνων όπως και η μουσική και οι χοροί. Λατρεύουμε τους ίδιους θεούς. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι οι Έλληνες είναι οι προπάτορές μας.»

 

Ο θρύλος αυτός της Ελληνικής καταγωγής συναντάται σήμερα με παραλλαγές στις προφορικές παραδόσεις και άλλων φυλών της Κεντρικής Ασίας. Οι θρύλοι αυτοί είναι γνωστοί στην Ευρώπη από τον 13ο αι. με τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο. Ο σεβασμός στην παράδοση βοήθησε να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία τους για αιώνες.

Σήμερα 23 αιώνες μετά το πέρασμα του Μ. Αλεξάνδρου από τη περιοχή του Ινδικού Καύκασου, μπορεί να γίνει κανείς κοινωνός των απόηχων της Ελληνικής παρουσίας στην κεντρική Ασία μέσα από θρύλους ,από λέξεις με κοινή ρίζα με  την Ελληνική ,θεότητες με παρόμοια ονόματα, αρχιτεκτονική των σπιτιών, έπιπλα, διακοσμητικά στοιχεία(ρόδακες),κοινές δοξασίες, προκαταλήψεις, κοινές συνταγές μαγειρικής ,κοινά παιδικά παιχνίδια, ήθη και έθιμα, τελετουργίες και δρώμενα αντίστοιχα με των αρχαίων Ελλήνων, κυκλικοί χοροί, μουσική, στοιχεία στις φορεσιές ,το κρασί ως υγρό κάθαρσης κλπ.

Οι Καλλάσα  είναι μια ζωντανή κοινότητα που μπορεί να μας μεταφέρει στο παρελθόν ,ένα ανοιχτό ζωντανό Μουσείο, που φιλοξενεί έναν μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

Φυλή των Καλλάσα

           Τα 12 .000 μέλη της φυλής κατοικούν σε 30 οικισμούς  που είναι κτισμένοι σε 3 χαράδρες σε υψόμετρο 2000-2500 μ. του Ινδικού Καυκάσου στο Β.Δ. Πακιστάν. Διοικητικά ανήκουν στην Νομαρχία του Τσιτράλ                   Πολυθεϊστές(οι 8.500 έχουν εξισλαμιστεί και μόνο 3.500 διατηρούν την αρχαία θρησκεία και παράδοση) ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα σπίτια τους κτισμένα από πέτρα, λάσπη και ξύλινα δοκάρια.

        Οι περισσότερες οικογένειες υποσιτίζονται. Πολλοί υποφέρουν από έλλειψη βιταμινών, μικροβιακές μολύνσεις δέρματος και ματιών.

        Ο τουρισμός ,οι νέες τεχνολογίες και ιδεολογίες εισβάλουν στις κοιλάδες τους ,βάζοντας σε κίνδυνο την παράδοσή τους. Πιστεύουν πως η γλώσσα, η θρησκεία, τα έθιμά τους και όλα όσα τους άφησαν κληρονομιά οι πρόγονοί τους, πρέπει να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς για να μπορέσει να αντισταθεί στον καινούριο τρόπο ζωής που έρχεται να αλλοιώσει την παράδοσή τους.

** Σύντομα το ΕΚΤ&Π  θα διοργανώσει εκδήλωση με θέμα τους ΚΑΛΛΑΣΑ

Βάσω Κιούση

 Διευθύντρια ΕΚΤ&Π

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.