«Ζωγράφισε μου ένα δικαίωμα!»

Από το αρχείο της Βάλιας Μιχαήλ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει νέο διαγωνισμό αφίσας για να γιορτάσει την 20η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ευρωπαϊκή Έκφραση, αναλαμβάνει και φέτος τον εθνικό συντονισμό του 4ου Διαγωνισμού Αφίσας που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινώντας την καμπάνια προβολής του την 20η Νοεμβρίου, για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού. Στόχος αυτού του διαγωνισμού είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας και δικαιωμάτων του παιδιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί νέους και νέες (10 έως 18 ετών) από όλη την Ευρώπη να δημιουργήσουν αφίσες,  εμπνεόμενοι από το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δημιουργήσουν μια αφίσα που να προβάλει ένα από τα δικαιώματα που αναφέρονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο ηλικιακές κατηγορίες (10-14 και 15-18) και πρέπει να εργασθούν μαζί σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων, ετοιμάζοντας μία αφίσα που να απεικονίζει την προσωπική τους άποψη στο θέμα.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα κριθούν πρώτα σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι 3 πρώτες που θα διακριθούν θα βραβευθούν σε εθνική τελετή στην χώρα τους την εβδομάδα της 10ης Απριλίου 2010. Οι νικητές των πρώτων βραβείων σε κάθε ηλικιακή κατηγορία θα κριθούν στην συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι 3 πρώτες ομάδες πανευρωπαϊκά, από κάθε ηλικιακή κατηγορία, θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες από τις 8-10 Μαΐου του 2010 για να επισκεφθούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να παρευρεθούν στην ευρωπαϊκή τελετή βράβευσης, που θα πραγματοποιηθεί από τον Αντιπρόεδρο Barrot. Οι καλύτερες αφίσες θα προβληθούν διαδικτυακά από της εθνικές αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Την επιτροπή επιλογής των έργων αποτέλεσαν αντιπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, ένας αντιπρόσωπος του γραφείου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας αντιπρόσωπος ενός εθνικού υπουργείου, (Δικαιοσύνης, Παιδείας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νεολαίας, ειδικός επικοινωνίας, ένας γραφίστας, ένας εικονογράφος, ένας δημοσιογράφος, ένα νέο ενεργό μέλος μιας οργάνωσης νεολαίας κ.τ.λ.

Οι αφίσες των νικητών  ανακοινώθηκαν  σε τελετή που  έγινε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ  στην πρωτεύουσα της κάθε χώρας ξεχωριστά. Οι νικητές ταξίδεψαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου  διαγωνίστηκαν με ολόκληρη την Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες ανακάλυψαν όλα τα αξιοθέατα της πόλης συμπεριλαμβανομένων των εδρών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και  παρευρέθηκαν στην τελετή απονομής βραβείων της οποίας   προέδρευσε ο επίτροπος Jacques Barrot,  Αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην κριτική Επιτροπή, αλλά και στην βράβευση των επιτυχόντων  συμμετείχε και η  Βάλια Μιχαήλ. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ευρωπαϊκή Έκφραση έχει αναλάβει και έχει διεκπεραιώσει και άλλους διαγωνισμούς που είχαν σχέση  με την Ιθαγένεια, την Ποίηση και την Ισότητα. Ελπίζουμε μετά την δημοσίευση στην εφημερίδα Μεσογειακή Παρέμβαση κάποια ακόμη παιδιά να λάβουν μέρος στον φετινό διαγωνισμό. Σχηματίστε μία ομάδα τουλάχιστον τριών παιδιών, ζητήστε την βοήθεια της εκπαιδευτικού που σας διδάσκει το μάθημα των καλλιτεχνικών και αρχίστε.

Συντάκτης: valiαmixael

Είμαι η Βάλια Μιχαήλ Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την δημοσιογραφία και την συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει πάρα πολλά άρθρα για τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και τον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία, την οικολογία κ.λ.π., σε εφημερίδες που έχω συνεργαστεί. Τα τελευταία χρόνια εκφράζομαι μέσα από την ηλεκτρονική μου ιστοσελίδα neaonline (http://neaonlinedotcom1.wordpress) μία σελίδα επίκαιρης και ενδιαφέρουσας ύλης. Στην νέα μου ιστοσελίδα https://valimixael.wordpress.com BOOK THERAPY αναρτώ θέματα για βιβλιόφιλους όπως νέες εκδόσεις, τα βιβλία μου και συμβουλές για νέους συγγραφείς. Εάν έχετε facebook ή twitter ή google θα δείτε τις αναρτήσεις μου εύκολα στις σελίδες αυτές αφού πρώτα συνδεθείτε. Μπορείτε να μου στείλετε email στο valiamixael@gmail.com, vmixael@yahoo.com, ή να συνδεθείτε στο facebook και να αφήσετε μήνυμα στο messenger.