Πλάκα (Λαυρεωτική)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΛΑΚΑ ένας μεταλλευτικός οικισμός ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ  ίσως ο λιγότερο συζητημένος.

 

Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθών με τον ιστορικό αυτό τόπο της Λαυρεωτικής τόσο όσο του αξίζει, δεν υπάρχει κανένα βιβλίο που να έχει εκδοθεί από κανέναν συγγραφέα και υπάρχουν μόνο αναφορές του ονόματος του σε άλλες εκδόσεις και αυτές περιορίζονται σε μερικές μόνο γραμμές.

Η ιστορία της, που έχει άμεση σχέση με την Μεταλλευτική περίοδο του Λαυρίου και τα βιομηχανικά κτίρια αλλά και οι μεταλλευτικές στοές της που σώζονται μέχρι σήμερα είναι η μοναδική κληρονομιά του τόπου αυτού.

Μερικοί από τους γέροντες που εργάστηκαν σκληρά στα μεταλλευτικά φρεάτια της ζουν ακόμη αλλά σήμερα οι περισσότεροι από τους κατοίκους της είναι νέοι άνθρωποι που ήρθαν να ζήσουν σε ένα ποιο ήσυχο περιβάλλον αφήνοντας πίσω τους, τους θορύβους της πόλης.

Είμαι σίγουρη ότι την αγαπούν και θα ήθελα να πιστεύω ότι με την αναφορά μου αυτή θα μάθαιναν περισσότερα για την ιστορία του και τα πολιτιστικά στοιχεία που θα πρέπει να διατηρηθούν για να τα θυμούνται οι νεότεροι. Σκοπός μου είναι να αναδείξω όλα αυτά τα παλαιά μνημεία τα οποία είναι και αυτά κομμάτι της καθημερινής «μοντέρνας» ζωής μας, σηματοδοτούν και καθορίζουν το περιβάλλον που ζούμε, επομένως έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό και την ποιότητα της ζωής μας.

Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που πιθανόν να μην νοιάζονται για τα «ερείπια» αυτά και τις σωρούς από πέτρες αλλά θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι χωρίς αυτές τις σωρούς από πέτρες και όλα αυτά τα ερειπωμένα κτήρια θα χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα .

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλη η Ελλάδα βασίζεται στις μαρμάρινες κολώνες του Παρθενώνα και στα αγάλματά της, αυτά είναι η ιστορία μας και εκεί βασίζεται και το μέλλον μας.

Το μέλλον του πολιτισμού μας πηγάζει τελικά από την Ιστορία μας.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για αυτό το θέμα γιατί όμορφα και περίτεχνα αγάλματα και αρχαιολογίες υπάρχουν αμέτρητα στον Ελλαδικό χώρο, αλλά θα αρκεστώ σε αυτά που βρίσκονται κοντά στον τόπο που αγάπησα, τον τόπο που ζω τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια.

Στο χώρο αυτό οι ομορφιές της Πλάκας ξεδιπλώνονται μέσα από ένα όμορφο και μοναδικό φωτογραφικό υλικό που είναι αυθεντικό αφού την φωτογράφηση έκανα μόνη μου προσπαθώντας να την γνωρίσω.

Πιστέψτε με ούτε εγώ γνώριζα τις τόσες ομορφιές της και δεν πίστευα ότι ζω είκοσι δύο περίπου χρόνια δίπλα από μια τόσο αξιόλογη ιστορικά περιοχή. Δεν θα παραλείπω να περιγράψω και όλες τις άλλες περιοχές που ευρίσκονται γύρω από την Πλάκα και συνδέονται ιστορικά με αυτή όπως το Θορικό και το αρχαίο Θέατρο του, το Μεταλλευτικό Λαύριο αλλά και το σημερινό, την σχέση της με την μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής, τις γύρω περιοχές που είναι ορατές από την υπερυψωμένη θέση της όπως την Καμάριζα που υπήρξε η καρδιά των εγκαταστάσεων του Μεταλλευτικού Λαυρίου, την Μακρόνησο που μόνο μνήμες λύπης θυμίζει που επίσης φαίνεται ξεκάθαρα από εκεί ψηλά , το Οβριόκαστρο που οι πρόποδες του ευρίσκονται πλησίον των τελευταίων οικιών του χωριού και την Κερατέα όπου ανήκει και διοικητικά στον Δήμο της , αλλά και το Σούνιο που συνδέεται και αυτό ιστορικά με την μεταλλουργία.

Εύχομαι όταν διαβάσετε όλα όσα γράφω και δείτε όλα αυτά τα όμορφα πετρώματα που κρύβουν οι μεταλλευτικές στοές της, να πιστέψετε ότι η προσπάθειά μου άξιζε τον κόπο.

Αυτούς του στίχους σκέφθηκα ανηφορίζοντας στους κοντινούς λόφους ένα πρωινό για βόλτα…

ΠΛΑΚΑ

Στοές σκονισμένες

Σκουριές παντού

Τρύπες στην γη

Τα σπλάχνα της διαπερνούν

Περιφραγμένα κτίσματα

Και μεταλλευτικά φρεάτια

Ερείπια μίας άλλης εποχής

Σκλιβών Βιλλίων και Λουΐζα

Πολύτιμα ,και σπάνια ορυκτά

Χρυσό, λεμονί ,κόκκινο καφέ

Γκρί και γαλάζιο χρώμα

Γίνονται ένα με το γαλάζιο χρώμα του ουρανού

Το πράσινο του πεύκου το γκρι-λαδί της ελιάς

Τόπος αρμονίας τόπος ομορφιάς

Μικρά σπιτάκια αγκαλιασμένα σφικτά

Πρόσωπα ρυτιδιασμένα με πολύτιμα φυλακτά

Ευρήματα από τις στοές

Σκουριασμένες πέτρες, λάμψη παντού

Η ιστορία ενός περήφανου χωριού.

Η Πλάκα ένα καταπράσινο παραδοσιακό χωριό που εξελίσσεται ραγδαία, με πολλές παλαιές κατοικίες κτισμένες για τους μεταλλωρύχους και πολλές σύγχρονες ,υπήρξε

ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα εξόρυξης μεταλλεύματος. Όλες οι παλαιές κατοικίες αναπαλαιώθηκαν και κατοικούνται σήμερα.

Στην Πλάκα υπάρχουν πάρα πολλές στοές στις οποίες εργάστηκαν σκληρά πριν μερικά χρόνια σχεδόν όλοι οι κάτοικοί της. Στο χωριό σώζονται η σιδηροκατασκευή με τον ανελκυστήρα και την τροχαλία τριών φρεατίων από τα οποία γίνονταν η ανέλκυση του μεταλλεύματος από την Γαλλική Εταιρεία . Το πρώτο φρεάτιο ονομαζόταν Λουΐζα και είχε βάθος 100 μέτρων. Υπάρχει ακόμη το παλαιό σπίτι κτισμένο με πέτρα που χρησιμοποιούσε σαν γραφείο η Γαλλική Εταιρεία.

Τα άλλα δύο τα οποία είναι επίσης σιδηροκατασκευές με ανελκυστήρες και τροχαλιοστάσια είναι τα φρεάτια των Σκλιβών και Βιλλίων.

Στο Μουσείο του Λαυρίου μπορεί κανείς να δει τα ορυκτά των στοών αυτών όπως Λειμωνίτη (χρυσό –λεμονί χρώμα) γύψος (λευκό) , Γκαινίτης

ή Ασβεστίτης ( σε κόκκινο-καφέ) Αδαμίτης (σε ανοικτό γαλάζιο χρώμα) Σμιθσονίτης (σε γκρι γαλάζιο χρώμα Αραγωνίτης σε καθαρούς γαλάζιους κρυστάλλους , ο Φθορίτης σε λευκούς κρυστάλλους και ο Βαρύτης ή Αραγωνίτης σε κόκκινο καφέ χρώμα ).

Στο Ορυκτολογικό Μουσείο του Λαυρίου υπάρχουν σπάνια κομμάτια ορυκτών μοναδικά στον κόσμο σε πανέμορφα χρώματα και σχήματα που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει.

Πολλοί από τους κατοίκους της Πλάκας που εργάστηκαν στις στοές έχουν μικρές και μεγάλες συλλογές πολύτιμων πετρωμάτων στα σπίτια τους. Όλοι τους γνωρίζουν πώς να μπαινοβγαίνουν στις στοές με μεγάλη ευκολία και θα μπορούσαν να εξηγήσουν στους νεότερους τα πάντα γύρω από την σκληρή δουλειά των μεταλλωρύχων. Οι άνθρωποι αυτοί με καμάρι φυλάσσουν τα ευρήματά τους ζωντανεύοντας έτσι την ιστορία του χωριού αυτού.

Στο χωριό αυτό υπάρχουν επίσης η ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων η οποία κτίστηκε το 1892 από τους εργάτες των στοών της Πλάκας και τοπικούς ευεργέτες. Επίσης ευρίσκεται και η Καθολική Εκκλησία του Κορμήλου που κτίστηκε το 1882.

Κάθε χρόνο πάρα πολλοί επισκέπτες έρχονται για να τις προσκυνήσουν . Στην γιορτή της Παναγίας του Κορμήλου πάρα πολλοί καθολικοί κατακλύζουν την Πλάκα και στην γιορτή των Αγίων Αναργύρων γίνεται πανηγύρι κάθε χρόνο στον περίγυρο της εκκλησίας αλλά και αναβίωση του εθίμου από τον τοπικό Σύλλογο με ορχήστρα και φαγοπότι…

Συνεχίζεται…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s